Fotó: Facebook| Primăria Oradea
Áthidalt idő
papmeli
2018. október 17. szerda, 20:17
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.

Kezd formát ölteni Nagyvárad legújabb, a Sebes-Körösön épülő hídja, így ezt a tervezettnél két hónappal korábban felavathatják. A Széles utcai (Decebal) híd és a Szent László híd között épülő új átkelőt ugyanis a nagy egyesülés centenáriumának szenteli az önkormányzat, a Centenáriumi híd nevet kapja.

Így még az is megtörténhet, hogy Ilie Bolojan polgármester azon vágya is teljesül, hogy a kerek évfordulón, 2018. december elsején adják át a gépkocsiforgalomnak. Az elöljáró ugyanis korábban bejelentette: a váradi városvezetés száz projekttel ünnepli Erdély Romániával való egyesülésének évfordulóját, ezek közül a leggrandiózusabb a Sebes-Körösön átívelő híd.

Az átkelőnek a vállalt határidő szerint 2019. január 25-ére kellene elkészülnie, de a munkálatok jóval előrehaladottabb állapotban vannak a beütemezettnél, mondta el a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón Florin Birta alpolgármester.

A városháza közleménye szerint az új híd amiatt is különleges, mivel nem támaszkodik a folyóban álló tartóoszlopokra. Eddig elkészültek a folyó két partján lévő hídfők és a fémelemek egy része is fel lett szerelve, de a környékbeli infrastruktúrát és körforgalmakat is kialakították.

Az új híd látványterve. Fotók: a nagyváradi polgármesteri hivatal Facebook-oldala

A beruházásnak kétségtelenül az előnyére válik, hogy a körforgalmak egyikébe tervezett centenáriumi emlékmű terve nem valósul meg, a műemlékeket jóváhagyó országos bizottság ugyanis nem tartotta méltónak a nyertes művet a helyszínhez. Az egymásba kapaszkodó, körtáncot (hórát) járó hat alak szobra a tervezett réz helyett végül betonból készült volna el, miután a városháza lefaragott a költségvetésből. Az, aki mozgásban szerette volna látni, többször is fordulhatott volna.

Nem tartották méltónak a helyszínhez, így virágok kerülhetnek a hórázó betonalakok helyébe.

Erre már nem lesz lehetőség, az új híd – melyhez több mint tízezer csavart használtak fel – kétsávos lesz, mindenik sáv 3,5 méteres, illetve bicikliút és járda is tartozik hozzá. A beruházás áfa (TVA) nélkül 11,350 millió lejbe kerül, erre uniós pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Ez egyébként a második új átkelő, ami a Sebes-Körös nagyváradi szakaszán épül, pár éve Várad-Velecénél, a Szilvásnak nevezett partszakaszon adtak át egyet.

Szerdán itt tartottak az új híd  munkálataival:

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28539
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.