Fotó: MTI/Biró István
Hol a pénzük?
gycsaba
2018. október 17. szerda, 16:19
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) szerdai döntésével kimondta azt, ami eddig is egyértelmű volt: az oktatásügyi minisztérium hátrányosan megkülönbözteti a magyar tanítókat azáltal, hogy nem kaphatják meg a román órák után járó plusz juttatást.
 
Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács vezetője a szerdai gyűlés után azt mondta, a szaktárcát törvény kötelezi arra, hogy a bérezésnél figyelembe vegye azt, hogy a magyar tanítóknak több órát kell tartaniuk az anyanyelvórák miatt, mint a román kollégáik. A minisztériumnak egy hónapja van arra, hogy megoldja a helyzetet, s amennyiben átlépi a határidőt, pénzbírságot kap a CNCD-től. 
 
Amint arról beszámoltunk, a román nyelv oktatásával kapcsolatos botrányba belebukott Valentin Popa volt tanügyminiszter július végén rendelte el, hogy októberre már ne utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. 
 
A szaktárca korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott románórákat, melyek többletterhet rónak az ilyen anintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít.  
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28533

Beérkezett trackbackek

Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.