Tilosban
papmeli
2018. október 12. péntek, 12:21
S akkor még csodálkozunk, hogy miért van ennyi baleset?

Aggasztó dolgok derültek ki a romániai gépkocsivezetői szokásokról egy 15 ezres mintán végzett felmérésből. Eszerint a hazai sofőrök fele telefonos üzeneteket vált vezetés közben, míg 60 százalékuk telefonon beszél.

Tíz sofőrből négy elismerte, hogy került már emiatt balesetközeli helyzetbe, míg három azt is bevallotta, hogy e zavaró tényezők miatt elveszítette uralmát a jármű felett. Igaz, a gépkocsivezetők fele azt is elárulta, hogy rendszeresen fel szokta húzni magát a volánnál. Más figyelemelterelő szokásaik is vannak a román autósoknak, a megkérdezettek fele azt állította, hogy szokott enni vagy kávét inni miközben vezet.

Ez azonban még ártalmatlan szokásnak tűnik ahhoz képest, hogy tíz sofőrből kettő a közösségi oldalakat is szokta böngészni miközben vezet, és van, aki élő Facebook-közvetítést is készít ilyenkor. Utóbbit csupán a megkérdezettek három százaléka állította, azonban az elmúlt időszakban több súlyos baleset is történt ez okból.

A gyalogosok sem mindig vétlenek, ha balesetveszélyről van szó, nekik főleg a telefon és a zenehallgatás vonja el a figyelmüket attól, hogy körültekintően közlekedjenek. A járókelők fele állította azt, hogy a mobiltelefonját bújja miközben átkel az úton, míg tízből három fejhallgatón zenét hallgat.

A felmérés a „Légy éber a volánnál” elnevezésű országos kampány keretében készült július 20. és szeptember 17. között. A 15.150 megkérdezett közül 13 ezer volt gépkocsivezető, 73 százalékuk azt állította, hogy naponta volánhoz ül.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28480
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.