Tilosban
papmeli
2018. október 12. péntek, 12:21
S akkor még csodálkozunk, hogy miért van ennyi baleset?

Aggasztó dolgok derültek ki a romániai gépkocsivezetői szokásokról egy 15 ezres mintán végzett felmérésből. Eszerint a hazai sofőrök fele telefonos üzeneteket vált vezetés közben, míg 60 százalékuk telefonon beszél.

Tíz sofőrből négy elismerte, hogy került már emiatt balesetközeli helyzetbe, míg három azt is bevallotta, hogy e zavaró tényezők miatt elveszítette uralmát a jármű felett. Igaz, a gépkocsivezetők fele azt is elárulta, hogy rendszeresen fel szokta húzni magát a volánnál. Más figyelemelterelő szokásaik is vannak a román autósoknak, a megkérdezettek fele azt állította, hogy szokott enni vagy kávét inni miközben vezet.

Ez azonban még ártalmatlan szokásnak tűnik ahhoz képest, hogy tíz sofőrből kettő a közösségi oldalakat is szokta böngészni miközben vezet, és van, aki élő Facebook-közvetítést is készít ilyenkor. Utóbbit csupán a megkérdezettek három százaléka állította, azonban az elmúlt időszakban több súlyos baleset is történt ez okból.

A gyalogosok sem mindig vétlenek, ha balesetveszélyről van szó, nekik főleg a telefon és a zenehallgatás vonja el a figyelmüket attól, hogy körültekintően közlekedjenek. A járókelők fele állította azt, hogy a mobiltelefonját bújja miközben átkel az úton, míg tízből három fejhallgatón zenét hallgat.

A felmérés a „Légy éber a volánnál” elnevezésű országos kampány keretében készült július 20. és szeptember 17. között. A 15.150 megkérdezett közül 13 ezer volt gépkocsivezető, 73 százalékuk azt állította, hogy naponta volánhoz ül.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28480
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.