Kártyáznak
papmeli
2018. október 12. péntek, 15:55
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.

Egy tervezet szerint jövőtől minden nyugdíjat bankszámlára utalnának, hogy így megspórolják a Román Postának a javadalmazások kézbesítéséért fizetett összeget. 2019-től már falun sem csengetne a postás a nyugdíjjal, az itteni kisnyugdíjasoknak is kártyázni kellene.

A gazdasági és munkaügyi minisztérium az újítással 600 millió lejt spórolna meg, jelenleg ugyanis ennyit fizet a postának szolgáltatásaiért. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az idei második félévben 5,2 millió nyugdíjas szerepelt a nyilvántartásnak, az átlagnyugdíj pedig 1.122 lej volt.

A nyugdíjasok egy része, 1,7 millió személy jelenleg is bankszámlára kapja javadalmazását, január elsejétől ezt a kifizetési módot mindenkire kiterjesztenék. Félő azonban, hogy az intézkedés nem hozza meg a várt sikert, tekintetbe véve, hogy a nyugdíjasok mintegy egyharmada falun lakik, és az idős emberek számára bonyodalmas lehet városra, bankfiókba utazni a pénzükért. Ami a téesznyugdíjasok esetében alig pár száz lej.

Ráadásul nemcsak a postai szolgáltatás, hanem a bankszámla üzemeltetése is pénzbe kerül, egyes bankok akár 50-90 lejt is elkérhetnek ezért. Eugen Teodorovici gazdasági miniszter ellenben azt ígéri, hogy a nyugdíjasoknak nem kell kezelési költséget fizetniük a bankkártyák használatakor, sőt, különböző bónuszokban is részesülhetnek az új kifizetési móddal. De az utolsó szó a bankoké.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28484
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.