Kártyáznak
papmeli
2018. október 12. péntek, 15:55
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.

Egy tervezet szerint jövőtől minden nyugdíjat bankszámlára utalnának, hogy így megspórolják a Román Postának a javadalmazások kézbesítéséért fizetett összeget. 2019-től már falun sem csengetne a postás a nyugdíjjal, az itteni kisnyugdíjasoknak is kártyázni kellene.

A gazdasági és munkaügyi minisztérium az újítással 600 millió lejt spórolna meg, jelenleg ugyanis ennyit fizet a postának szolgáltatásaiért. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az idei második félévben 5,2 millió nyugdíjas szerepelt a nyilvántartásnak, az átlagnyugdíj pedig 1.122 lej volt.

A nyugdíjasok egy része, 1,7 millió személy jelenleg is bankszámlára kapja javadalmazását, január elsejétől ezt a kifizetési módot mindenkire kiterjesztenék. Félő azonban, hogy az intézkedés nem hozza meg a várt sikert, tekintetbe véve, hogy a nyugdíjasok mintegy egyharmada falun lakik, és az idős emberek számára bonyodalmas lehet városra, bankfiókba utazni a pénzükért. Ami a téesznyugdíjasok esetében alig pár száz lej.

Ráadásul nemcsak a postai szolgáltatás, hanem a bankszámla üzemeltetése is pénzbe kerül, egyes bankok akár 50-90 lejt is elkérhetnek ezért. Eugen Teodorovici gazdasági miniszter ellenben azt ígéri, hogy a nyugdíjasoknak nem kell kezelési költséget fizetniük a bankkártyák használatakor, sőt, különböző bónuszokban is részesülhetnek az új kifizetési móddal. De az utolsó szó a bankoké.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28484
Hiába szajkózzák egyesek ismét a magyarveszélyt, Erdély elszakításának rémképével már nem lehet meggyőzni a gazdasági önrendelkezést akaró erdélyi városvezetőket.
Az erdélyi és bánsági városok után újabb régió képviselői szállnak be a bukaresti „fejlődési” modell elleni harcba.
Felelős politikus nem tesz ilyet! – szólt az intelem.
Ma jelentette be, hogy jövőre újra indul, és semmi kétségünk afelől, hogy meg is választják.
Áram és víz nélkül maradt vasárnap teljes Lugos. Temes megyében 45 ezer ember hiányolja a 20. század civilizatorikus vívmányát, a villanyt.
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Januárban Kolozsváron tapsolhatunk a USNK-nak.
Mert a hivatalnak nincs pénze alkalmazottra.
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.