Ha kortárs tánc, akkor Nagyvárad: hamarosan kezdődik az Infinite Dance Festival

A Szigligeti Színház táncünnepe idén is a szakma legismertebb erdélyi és magyarországi táncosait sorakoztatja fel.
Hirdetés

Október 22–28. között harmadik alkalommal szervezik meg Nagyváradon az Infinite Dance Festivalt, a Szigligeti Színház tánc– és összművészeti fesztiválját. Az eseménysorozat hét napja alatt tizenkét társulat produkcióját láthatja a közönség.

A fesztivál célja, hogy – a régióban egyedülálló módon – a tánc- és mozgásművészetek legkülönfélébb formáival ismertesse meg a közönséget, tájékoztatnak a szervezők. Idei, harmadik kiadása a kortárs táncművészeti trendeket kívánja előtérbe helyezni, kínálatában pedig a szakma legelismertebb romániai és magyarországi együtteseinek előadásai mellett pályakezdők produkciói is helyet kaptak. A szervezők ugyanakkor workshopokkal, koncertekkel, táncházzal és táncesttel várják az érdeklődőket.

A nagytermi előadásokprogramja a következőképpen alakul.

  • Október 24-én,19 órától

a világszerte elismert Szegedi Kortárs Balett közelmúltban bemutatott Abszurdia című előadása nyitja, amely a címnek megfelelően egy képzeletbeli groteszk világ ismerősnek ható viszonyairól beszél. Táncban elmesélt történeteik a hatalomról, lerombolt vágyakról, széthúzásról, kisszerűségről, és sok másról szólnak.A darab ironikus hangvétellel, groteszk humorral és naiv lírával reflektál a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra. Az előadás koreográfiáját a Kossuth-díjas Juronics Tamás jegyzi.

  • Október 25-én, 19 órától

első alkalommal látogat Nagyváradra a dunaújvárosi Bartók Táncszínház. A Terminál című darabjukban egymást tanítják meg saját nemzeti táncukra az utazók, így mutatják meg a világnak, hogy a mindennapos bosszúságok, kényszerpihenők közös szórakozássá varázsolhatók. A táncosok egymás után fűzik sorba a tranzitban várakozó nemzetközi társaság táncait, zenéit, s bár a gép nem száll fel, az idő repül. A szervezők közleménye szerint az est mindenki számára – kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül – igazi kulturális csemege és úgy repít körbe a nagyvilágban, hogy közben el sem hagyjuk a székünket.

  • Október 26-án, 19 órától

a Szigligeti Színház nagyszínpadán tartott gálaesten, az Akadémiák Gálája keretében mutatkoznak be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, illetve a bukaresti Nemzeti Film- és Színházművészeti Egyetem tánc- és koreográfia-szakos hallgatói.  

  • Október 27-én, szombaton 19 órától
Hirdetés

két egyfelvonásost tekinthet meg a közönség a Szigligeti Színház nagytermében. Az est első felében a Ziggurat Project Imre Zoltán Program keretében megvalósított produkcióját, a Légszükségletet, a második felében pedig a nemzetközi szinten elismert Duda Éva Társulat Labirintus című előadását tűzik műsorra a szervezők. 

  • Október 28-án, 19 órától

a Kolozsvári Magyar Opera A test ébredése című kortárs balett-előadása zárja a III. Infinite Dance Festivalt. A nagyszabású produkció az emberiség fejlődését meséli újra a tánc nyelvén: A test ébredésében a rendező víziója a világmindenség alakulásánál kezdődik, így a főszereplő is a gerincesek megjelenésétől – érzések és mozgás által – fejlődik madárrá, főemlőssé, emberré, majd egy olyan teremtménnyé amely a technológia rabjává válik, egy kiborgok (cyborg) által vezetett érzéketlen világban. 

A fesztiválra jegyek és bérletek már válthatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. Részletes programért kattintsanak a színház honlapjára.

Hirdetés