ELMEGYEK, ELMEGYEK
papmeli
2018. október 12. péntek, 13:28
Naponta 600 hazánkfia hagyta el az országot.

2008 óta tavaly volt a legmagasabb a kivándorlás aránya, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2017-ben 219.327 román állampolgár hagyta el az országot. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 600-an lépték át hosszabb időre vagy akár véglegesen az országhatárt.

Az emigrálók többsége a fiatal korosztályból kerül ki, 17 százalékuk 25-29 év közötti, míg 14,5 százalékuk ennél is fiatalabb, 20-24 éves, számolt be az Edupedu.ro portál. A romániai kivándorlást illetően eltérő adatokat közölnek az európai és a hazai hivatalos szervek, az Eurostat szerint 1990 óta 3 millióra tehető a kivándorolt hazánkfia száma, a Világbank szerint ez akár az 5 milliót is elérheti.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy az Európai Unióba érkező migránsok tekintetében Románia a hetedik a kibocsátó országok listáján, ha az abszolút számokat nézzük, azonban ha a relatív (az ország lakosságához viszonyított) számokat figyeljük, az előkelő első helyre kerül, derül ki egy, a témában végzett jelentésből.

Ez a jelenség különböző aspektusaira is rámutat, például arra, hogy az ország különböző régióiban más-más célország a népszerű. Az ország keleti részéről esősorban Olaszországba távoznak a külföldi megélhetést keresők, a nyugati megyék ezzel szemben az itteni magyar, szász és sváb közösségek miatt Magyarországot és Németországot részesítik előnyben.

A jelentés (2016-os adatok alapján) Olaszországot jelöli meg a legtöbb román kivándorló új hazájaként, az emigráltak 47 százaléka él itt, ezt Spanyolország (22%), Németország (6%) és Nagy-Britannia (6%)követi a sorban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28482
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.