ELMEGYEK, ELMEGYEK
papmeli
2018. október 12. péntek, 13:28
Naponta 600 hazánkfia hagyta el az országot.

2008 óta tavaly volt a legmagasabb a kivándorlás aránya, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2017-ben 219.327 román állampolgár hagyta el az országot. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 600-an lépték át hosszabb időre vagy akár véglegesen az országhatárt.

Az emigrálók többsége a fiatal korosztályból kerül ki, 17 százalékuk 25-29 év közötti, míg 14,5 százalékuk ennél is fiatalabb, 20-24 éves, számolt be az Edupedu.ro portál. A romániai kivándorlást illetően eltérő adatokat közölnek az európai és a hazai hivatalos szervek, az Eurostat szerint 1990 óta 3 millióra tehető a kivándorolt hazánkfia száma, a Világbank szerint ez akár az 5 milliót is elérheti.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy az Európai Unióba érkező migránsok tekintetében Románia a hetedik a kibocsátó országok listáján, ha az abszolút számokat nézzük, azonban ha a relatív (az ország lakosságához viszonyított) számokat figyeljük, az előkelő első helyre kerül, derül ki egy, a témában végzett jelentésből.

Ez a jelenség különböző aspektusaira is rámutat, például arra, hogy az ország különböző régióiban más-más célország a népszerű. Az ország keleti részéről esősorban Olaszországba távoznak a külföldi megélhetést keresők, a nyugati megyék ezzel szemben az itteni magyar, szász és sváb közösségek miatt Magyarországot és Németországot részesítik előnyben.

A jelentés (2016-os adatok alapján) Olaszországot jelöli meg a legtöbb román kivándorló új hazájaként, az emigráltak 47 százaléka él itt, ezt Spanyolország (22%), Németország (6%) és Nagy-Britannia (6%)követi a sorban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28482
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.