Nyugdíjátdó
béel
2018. október 12. péntek, 08:43
És hát ebben az esetben nem tudunk nem egyetérteni vele.
Bár Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) alapító elnöke meglehetősen ellentmondásos személyiség – gondoljunk csak arra, hogy elnöki mandátuma lejárta óta a büdös lábú sovinizmus és a parttalan magyargyűlölet egyik fő propagátorává vált –, azért néha megfontolandó kijelentéseket is tesz.
 
Mint például csütörtökön este, amikor a B1 televízióban a kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvényt szapulta.
 
Ellenzéki politikusként alapvetően ez is a dolga, meg is lepődnénk, ha azzal ment volna be a stúdióba, hogy ilyen zseniális jogszabályt még életében nem látott.
 
De.
 
Fölvetette a különleges nyugdíjak témáját, ami évtizedek óta fájó pontja a nyugdíjrendszernek. Bizonyos kategóriák képviselői – volt katonatisztek, hírszerzők, a karhatalmi szervek vezetői – a hazának tett „szolgálatuk” elismeréseként pofátlanul magas nyugdíjat élvezhetnek, függetlenül attól, hogy ez a szolgálat miben merült ki.
 
Példaként Ioan Ficiort, a kommunisták által a bolsevik diktatúra ellenségeinek fizikai megsemmisítésére létrehozott peripravai láger nemrég elhunyt egykori parancsnokát hozta fel, aki 5500 lejes nyugdíjat élvezhetett érdemtelenül hosszú évtizedekig, amíg emberiesség elleni bűncselekmények miatt le nem csukták húsz évre,
 
Ő viszont volt államfőként, egykori miniszterként és volt főpolgármesterként, illetve úgy úgy, hogy 12 évig hajóskapitány is volt, 2980 lejes havi illetményre jogosult.Nem mintha aggódnánk érte, azért szenátorként is szép javadalmazásban részesült, és hát korábban is volt mit a tejbe aprítania, de azért abban igaza van, hogy a különleges nyugdíjak gyakorlatát alaposan át kell gondolni, az ugyanis jelenlegi formájában gyakorlatilag közpénzlopásnak minősül. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28477
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.