Nívó!
Jean St'Ay
2018. október 11. csütörtök, 08:51
De ennyiben kábé ki is merül a reformizmusuk. A (szerintük is) hülyék maradnak, ahol vannak.

Mindenek előtt, le kell rántsuk a titok fátylát a botrány szereplőiről. Mert hogy egyik ismeretlenebb, mint a másik. Kezdjük a kevésbé ismeretlennek. Ő Adrian Țuțuianu, a dâmbovițai szociáldemokrata (PSD) vezér, aki leginkább azzal írta be magát a közelmúlt politikai hadtörténetébe, hogy egyike volt a Liviu Dragnea ellen (nagyjából hiába) lázadó PSD-bojároknak.

A még ennél is kevésbé ismert másik felet úgy hívják, hogy Dănuț Andrușcă. És – meglepetés? – ő az gazdasági miniszter. Ja, ő is a PSD valamelyik politikai észkombájn-inkubátorából került oda, ahova.

Nos, a dolog úgy történt, hogy a hét elején a Nemzeti Liberális Párt benyújtott egy egyszerű bizalmatlansági indítványt Andrușcă miniszter ellen, arra hivatkozva, hogy izé, lopja a napot. Az indítványt a szocdemek persze jól kivesézték. És ezen a megbeszélésen hangzott el pár arcpirító mondat Țuțuianu úr szájából, amint azt egy hangfelvétel bizonyítja.

Țuțuianu úr egyrészt azt mondta a PSD-ről, hogy „majmok pártja”, amelyet Dragnea úr úgy irányítgat, ahogy éppen akar. Aztán ostorozni kezdte Románia szerinte (is) legdilettánsabb kormányát. És itt jutott kitüntetett szerephez „a legidiótább” miniszter, Andrușcă úr: „Ez a miniszter annyira ostoba, hogy öt percnél tovább képtelen odafigyelni, ha valaki beszél hozzá. Ja, és annyi köze van a gazdasághoz, hogy volt egy gumiabroncs-javító műhelye.”

Az idiótázás természetesen a leidiótázott fülébe is eljutott, aki nem nagyon válaszolt semmit. Pedig a fenti mondat nem is tart öt percnél tovább.

Közben a liberálisok bizalmatlansági indítványa fölött is ítélkezett a képviselők házának plénuma: szépen (és várható módon) megbukott. A román kormány legidiótább minisztere, Dănuț Andrușcă tehát marad a helyén. Leglábbis egyelőre.

Békesség.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28464
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.