Illusztráció: Pixabay
apa, kezdődik
gycsaba
2018. október 11. csütörtök, 15:52
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.

A népszavazási kampányhoz hasonlóan vélhetően újabb vitákat gerjeszt majd az elkövetkező időszakban a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdése, az erről szóló törvénytervezet még nem végleges formáját a Hotnews ismertette.

Azt nyilván nehéz lenne megtippelni, hogy a tervezet jelenlegi tartalmából mennyi marad majd a végleges verzióban, a fontosabb cikkelyekből azonban még így is érdemes szemelgetni. 

- Azok a heteroszexuális vagy homoszexuális párok, akik nem tudnak vagy nem akarnak összeházasodni, közjegyző előtt hivatalosíthatják az élettársi kapcsolatukat, amennyiben konszenzusos alapon így szeretnék közös életüket családi életként megszervezni;

- Az élettársi kapcsolat bejegyzésére abban az esetben biztosítanának törvényes keretet, ha mindkét fél betöltötte a 18. életévét, egyik fél sem házas, a pár egyik tagja legalább román állampolgár, vagy külföldiként legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkezik Romániában;

- A regisztrált élettársak nem vehetik fel egymás nevét;

- Rájuk is vonatkozik a szülői jogok és kötelezettségek összessége, amennyiben az élettársi kapcsolat során gyerekük születik, az azonos nemű párok viszont nem fogadhatnának örökbe;

- Az egyik fél elhalálozása esetén a másik fél családtagnak minősül, a partner örökli a vagyonát;

- A határon túl regisztrált élettársi kapcsolatokat a román állam is elismeri, mi több, a külföldön megkötött melegházasságok esetében a házasok ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek Románia területén, mint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők.

A tervezet - amely várhatóan a jövő héten kerül a parlament elé - az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) javaslata nyomán állt össze azt követően, hogy az alkotmánybíróság az elhíresült Coman–Hamilton-ügyben kimondta: egy homoszexuális pár által fenntartott kapcsolat ugyanolyan címen tartozhat a „magánélet” és a „családi élet” fogalma alá, mint egy heteroszexuális pár kapcsolata. A tervezet kidolgozásában egyébként a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül valamennyi parlamenti frakció szerepet vállalt. Az ortodox egyház már egyértelművé tette: határozottan elítéli a regisztrált élettársi kapcsolatot, képviselői szerint ez az első lépés az azonos neműek házasságának irányába, hogy azt lassan-lassan elfogadtassa.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28469
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.