Illusztráció: Pixabay
apa, kezdődik
gycsaba
2018. október 11. csütörtök, 15:52
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.

A népszavazási kampányhoz hasonlóan vélhetően újabb vitákat gerjeszt majd az elkövetkező időszakban a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdése, az erről szóló törvénytervezet még nem végleges formáját a Hotnews ismertette.

Azt nyilván nehéz lenne megtippelni, hogy a tervezet jelenlegi tartalmából mennyi marad majd a végleges verzióban, a fontosabb cikkelyekből azonban még így is érdemes szemelgetni. 

- Azok a heteroszexuális vagy homoszexuális párok, akik nem tudnak vagy nem akarnak összeházasodni, közjegyző előtt hivatalosíthatják az élettársi kapcsolatukat, amennyiben konszenzusos alapon így szeretnék közös életüket családi életként megszervezni;

- Az élettársi kapcsolat bejegyzésére abban az esetben biztosítanának törvényes keretet, ha mindkét fél betöltötte a 18. életévét, egyik fél sem házas, a pár egyik tagja legalább román állampolgár, vagy külföldiként legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkezik Romániában;

- A regisztrált élettársak nem vehetik fel egymás nevét;

- Rájuk is vonatkozik a szülői jogok és kötelezettségek összessége, amennyiben az élettársi kapcsolat során gyerekük születik, az azonos nemű párok viszont nem fogadhatnának örökbe;

- Az egyik fél elhalálozása esetén a másik fél családtagnak minősül, a partner örökli a vagyonát;

- A határon túl regisztrált élettársi kapcsolatokat a román állam is elismeri, mi több, a külföldön megkötött melegházasságok esetében a házasok ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek Románia területén, mint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők.

A tervezet - amely várhatóan a jövő héten kerül a parlament elé - az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) javaslata nyomán állt össze azt követően, hogy az alkotmánybíróság az elhíresült Coman–Hamilton-ügyben kimondta: egy homoszexuális pár által fenntartott kapcsolat ugyanolyan címen tartozhat a „magánélet” és a „családi élet” fogalma alá, mint egy heteroszexuális pár kapcsolata. A tervezet kidolgozásában egyébként a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül valamennyi parlamenti frakció szerepet vállalt. Az ortodox egyház már egyértelművé tette: határozottan elítéli a regisztrált élettársi kapcsolatot, képviselői szerint ez az első lépés az azonos neműek házasságának irányába, hogy azt lassan-lassan elfogadtassa.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28469
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.