A nemzet része
gycsaba
2018. október 10. szerda, 18:06
Várható volt az Országgyűlés igazsgügyi bizottságának a javaslata.

A parlament igazságügyi bizottsága olyan határozati javaslatokat készül az Országgyűlés elé terjeszteni, amelyek sem a székelyek, sem az oroszok hivatalos kisebbséggé válását nem támogatják – írja az Azonnali.hu portál. A bizottság mindkét indoklást a Magyar Tudományos Akadémiára (MTA) hivatkozva alapozta meg, miszerint a székelyeket nem javasolnák kisebbségnek, mert a magyar nemzet részét képezik, míg az oroszokat azért nem, mert az akadémia szerint nincsenek száz éve Magyarországon.

Magyarországon jelenleg tizenhárom törvényben elismert nemzetiség él: a cigányok, a németek, a szlovákok, a horvátok, az ukránok, a románok, a ruszinok, a szerbek, a szlovének, a lengyelek, a görögök, a bolgárok és az örmények.

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) idén júliusban elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló, a választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést. A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen. A Székelyek Világszövetsége nevű szervezet korábban közölte, hogy a beadvány célja  hogy a székelységet a hatályos magyar jogszabályok szerinti nemzetiségként bejegyezzék, és ezáltal jelenlétét kimutathatóvá tegyék Magyarországon. Ez nem jelenti azt, hogy változik a székelyek nemzettudata, vagy az összmagyarsághoz való viszonya – fogalmaztak.

Az erdélyi magyar politikai szervezetek egyébként az első pillanattól elítélték a székelyek magyarországi honos nemzetiségként való elismertetésének szándékát.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28459
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.