Nincs felmentés: Romániában titkos CIA-börtön működött

Bár Románia ezt továbbra is tagadja.
Hirdetés

Románia megpróbálta tisztára mosni magát a titkos CIA-börtönök évtizedes botrányában, de nem sikerült. Litvániával együtt hiába fellebbezett az Emberi Jogok Európai Bíróságának elsőfokú ítélete ellen, a bíróság ma ismét a korábbi panaszosoknak adott igazat, a fellebbezést elutasította.

A két kelet-európai országot az amerikai katonai börtön, Guantanamo Bay két fogvatartottja perelte be. Abd al-Rahim al-Nashiri Románia, Abu Zubaida pedig Litvánia ellen indított pert azt állítva, hogy 2004-2006 között Romániában, illetve Litvániában tartották fogva és kínozták őket.

A bírósági eljárás során se Románia, se Litvánia nem ismerte el, hogy titkos börtönök létesítését engedte volna meg a CIA-nak. A két ország fellebbezését az EJEB bírái ma elutasították, írja a Mediafax az AFP-re hivatkozva.

A bíróság idén májusban meghozott elsőfokú ítélete szerint Litvánia és Románia több ponton megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy a 2000-es években a területükre szállítsák, ott fogva tartsák és megkínozzák a terrorizmussal gyanúsított panaszosokat, akiket jelenleg is a guantánamói fogolytáborban őriznek. Ezért Romániát 100 000 eurós összegű kártérítés megfizetésére kötelezte.

Hirdetés