Szombaton nagyon kevesen népszavaztak, de mi lesz vasárnap?

Az első napon a 6 százalékot sem érte el e részvételi arány.
Hirdetés
Innen lesz szép fölállni: a szombati össznépi érdektelenség után vasárnap reggel hét órától 5,72 százalékos rézvételről folytatódott a népszavazás a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról.
 
A csaknem 19 millió választópolgárból az első napon a központi választási bizottság (BEC) becslése szerint országszerte 1 millió 46 ezer választó járult az urnákhoz.
 
A magyar többségű megyék szombaton sereghajtók voltak: a nap végéig Hargita megyében a jogosultak 2,22, míg Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát.
 
A legmagasabb részvételt a népszavazás első napján Bihar megyében regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.
 
Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a hét folyamán Nagyváradon járt Soltész Miklós, a budapesti Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, aki Böcskei László római katolikus és Csűry István református püspök társaságában részvételre és az alkotmánymódosítás támogatására buzdította az embereket. 

Hirdetés