A bukaresti politikusok megmutatják, hogy az ő… az övéké a nagyobb!

Mégpedig úgy, hogy a parlament épülete előtt felállítják… Brâncuși Végtelen oszlopának kétszer akkora másolatát.
Hirdetés

Nyugodtan tessék röhögni, de ne annyira, hogy megakadályozza az olvasást. Az alapötlettel bizonyos Rodion Gheorghiţă állt elő, aki foglalkozására nézve szobrász, és korábban azzal okozott derültséget, hogy megalkotta Sergiu Nicolaescu filmrendező mellszobrát, amely… nos, döntse el Ön, mennyire hasonlít Moldovan komisszárra.

A jeles alkotás egyébként Târgiu Jiu városában csodálható meg, ahol Brâncuși remekműve is magasodik. Ugye, hogy nincsenek véletlenek.

Szóval, Gheorghiţă mester fejéből kipattant az ötlet: meg kéne csinálni a Végtelen oszlop másolatát. De nem öntöttvasból, nem ám. Hanem kortársul beszélve: inoxból. És nem ám eredeti nagyságban. Brâncuși alkotása potom 29,32 méter magas. Há mi? Ennyi lenne a végtelen? A másolat 52 méter lesz. Vagyis 22,68 méterrel közelebb a célhoz. Hogy mi a szobormegnagyobbítás oka? Egyelőre titok, de tippelünk: Románia erősebb! Románia nagyobb! Románia hosszabb! Románia magasabb! És főleg: Románia kemény!

És ahogy az már lenni szokott, ha akad egy hagymázas ötlet, biztos akad valaki, aki azt fel is karolja. Ez esetben Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes ugrott nagyot, és azt mondta: remek ötlet, a Végtelen oszlop legyen Románia fővárosának jelképe, sőt, álljon (fel) a román parlament előtt. És a hírek szerint a bukaresti főpolgármesteri hivatal is tapsikol örömében.

Igen ám, de van egy kis gond. Egyrészt, a műkritikusok szerint az oszlopklón ötlete borzalmas giccs, rettenetes lenne, ha megvalósulna, arról nem is beszélve, hogy Brâncuși is forogna tőle a sírjában.

Hirdetés

Másrészt, Târgu Jiu városa hallani sem akar a végtelen klónról. Az alpolgármester kereken kijelentette: soha nem engedik meg az alkotás klónozását. Azt üzenik az ötletgazdáknak, erőltessék meg a géniuszukat és találjanak ki valami eredetit, a kopipészt helyett. Például ezt, tesszük hozzá:

Az ellenálláshoz az is hozzájárul, hogy az illetékesek évek óta próbálkoznak azzal, hogy Brâncuși műveit (többek közt a Végtelen oszlopot) az UNESCO világörökség részévé tegyék. Melynek egyik alapfeltétele az egyediség. Na, csak az kellene, hogy egy másik oszlop is kibújjon a földből a román parlament előtt.

És hogy mit szólnak a zseniális oszlopállító ötlethez a Brâncuși műveit megcsodálni Târgu Jiuba érkező turisták? Semmit. Röhögnek. Mit csináljanak ők is.

Hirdetés