Rájár a rúd Dragneára: a DNA ismét a pártelnök háza táján szimatol

A szociáldemokrata vezérnek amúgy is izgalmas napjai lesznek mostanában.
Hirdetés

 „Én azt mondom, az ügyészek még keresgéljenek kicsit, biztos találnak még olyan ügyet, amelyekre ők maguk sem emlékeznek, és amelyekben újra lehet indítani a nyomozást” – jelentette ki pár napja Liviu Dragnea, miután tudomást szerzett arról, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ismét a házatáján szimatol. Hétfőn kiderült, a legfelsőbb bíróság jóváhagyta a vádhatóság arra vonatkozó kérelmét, hogy újrakezdjen egy büntetőeljárást egy ügyben, amelyben a szociáldemokrata pártelnök is érintett.

Így a DNA zöld jelzést kapott, hogy eljárást indítson közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés miatt. Az ügyészség július 3-án nyújtotta be a legfelsőbb bírósághoz az erre vonatkozó igénylését. A vizsgálatot egyébként – amely a Tel Drum privatizálásával, illetve különböző megyei utak felújításával foglalkozott – öt évvel ezelőtt lezárták, a DNA azonban most azt állítja, új bizonyítékai vannak az ügyben. 

Mint ismeretes, Liviu Dragneát egy korrupciós ügyben jogerősen, egy másikban első fokon marasztalta el a legfelsőbb bíróság. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Idén júniusban három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá hivatali visszaélésre való felbujtásért, és elrendelték korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. Ez utóbbi ítélet nem jogerős, a fellebbviteli tárgyalás egy hét múlva, azaz október 8-án kezdődik.

Dragnea egyébként vasárnap a România Tv vendégeként az általános amnesztia szükségességéről értekezett, hangsúlyozva, hogy nem magának, hanem elsősorban a bíráknak és az ügyészeknek akar közkegyelmet. „Gondolja, hogy az a több ezer bíró és ügyész, akinek bűnvádi dossziét csináltak, kizárólag a bizonyítékok és saját lelkiismeretük alapján ítélkezik, minden kétségen felül? Én nem hiszem” – magyarázta a pártvezér az amnesztia szükségességét. Megjegyzésével egy augusztus végén közzétett kimutatásra utalt, amely szerint 2014 óta a korrupcióellenes ügyészség a magisztrátusi kar több mint hatvan százaléka (2200 bíró és 1200 ügyész) ellen vizsgálódott már különböző ügyekben.

Dragnea azt állította, ami a saját ügyeit illeti, fogytán van a román igazságszolgáltatásba vetett bizalma, nem hisz abban, hogy ügyében részrehajlás nélkül ítélne a bíróság.

Hirdetés