Egy biztos, Erdélyben több disznóvágás lesz karácsony körül, mint a Regátban

Jó hír, hogy lassult Romániában az afrikai sertéspestis terjedése.
Hirdetés
Alig két hónappal a decemberi ünnepeket megelőző disznóvágási szezon rajtja előtt végre jó hírekkel állt elő az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság: a számok azt mutatják, az utóbbi pár hétben nem jelentek meg újabb fertőző gócok az országban, lassult az afrikai sertéspestis terjedése Romániában.
 
A Mediafax által idézett hatósági közleményből kiderül, az erdélyi és partiumi megyékben nem jelentek meg újabb fertőző gócok, a veszély azonban még nem múlt el. Szatmár megyében – ahol először mutatták ki a fertőzést az országban – felszámoltak öt fertőző gócot, augusztus 31-e óta pedig nem jelent meg újabb. Augusztus 8-a óta Bihar megyében sem észleltek új esetet. Mindazonáltal Szatmár megye 7, Bihar megye pedig 28 háztáji gazdasággal szerepel még a fertőző gócok listáján.
 
Románia 41 megyéje közül 13-ban, főleg a Duna torkolatvidékéhez közeli dél-keleti országrészben van jelen az afrikai sertéspestis (ASP), a fertőző gócok száma pedig az ezret közelíti. A fertőzés 15 sertéshizlaldában is megjelent, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében eddig csaknem 324 ezer sertést öltek le és égettek el a hatóságok. A fertőző gócok több mint felét a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében tartják számon.
 
A romániai húspiac már augusztusban a feje tetejére állt, a szakemberek szerint a húsfeldolgozók a hazai, egészséges sertést egyszerűen nem akarják megvásárolni a feldolgozók, a külföldről behozott húst részesítik előnyben. A számok azt mutatják, Románia idén már 23 százalékkal több húst importált, mint az előző év első hét hónapjában. 

Hirdetés