Elhalasztják Románia megdorgálását az EP-ben

November elején szavaznak az EP-képviselők a román jogállamiságot értékelő határozatról.
Hirdetés

Az Európai Parlament november első hetére halasztotta a szavazást a román jogállam helyzetét értékelő dokumentumról, amelyet az emberi jogokkal foglalkozó bizottság dolgoz ki, árulta el Norica Nicolai, az ALDE EP-képviselője a Mediafaxnak.

A dokumentumnak jogilag nincs semmilyen kényszerítő ereje, ez egy politikai állásfoglalás, amely a jogállamiságot értékeli ki, és ajánlásokat fogalmaz meg Románia számára, mondta Norica Nicolai.

Az EP plénuma megtartja október első hetében a vitát a román jogállamiságról, amelyet az augusztus 10-i tüntetés erőszakba fullasztása miatt vett napirendre, és amelyre valószínűleg meghívják Viorica Dăncilă kormányfőt. A Mediafax forrásai szerint a szavazást azért halasztják el, mert az EP-ben felszólal Klaus Iohannis is október második hetében. Az államelnök az Európai Unió jövőjéről tart majd beszédet a hírügynökség szerint.

A kormányfő tegnap és tegnapelőtt Brüsszelben tartózkodott, ahol külön tárgyalt az EP frakcióvezetőivel, és részt vett a szociáldemokrata alakulatok EP-frakciójának ülésén, ahol az augusztus 10-i tüntetésről és az igazságügyi reformról számolt be a kormány sajtóközleménye szerint.

Hirdetés