Tudta ön, hogy augusztus 10-én vallásháború zajlott Bukarestben?

Legalábbis Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint protestánsok verték meg a csendőröket.
Hirdetés

Tudjuk, hogy gonoszul hangzik, de lassan új vicc születik a román miniszterelnökről, amely a következőképpen hangzik: Honnan lehet tudni, hogy Viorica Dăncilă hülyeséget beszél? Hát úgy, hogy mozog a szája.

Legalábbis ha igaz az, amit Cătălin Ivan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) mostani vezetőivel örök haragban levő európai parlamenti képviselő írt a Facebook-oldalára a miniszterelnök és az EP szocialista frakciója tagjai közötti találkozón elhangzottakról.

A kormányfő az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen történtekről beszélt, közben pedig Ivan szerint azt mondta: egy csendőrnőt bestiálisan bántalmaztak a protestánsok.

Nem kell megijedni: a kormányfő nem vallásháborút vizionált, hanem egyszerűen összekeverte a protestatar (tüntető) szót a protestanttal (azaz protestáns).

Persze ettől a kínos baki még kínos baki marad. Ivan is reményét fejezte ki, hogy a tolmácsok helyesen fordították, amit a kormányfő mondott, és nem generál vallási konfliktust.

Hirdetés

Dăncilă kedden érkezett kétnapos munkalátogatásra Brüsszelbe, hogy az EP frakcióit meggyőzze arról: nem indokolt elítélő állásfoglalást elfogadni a romániai jogállamiság helyzetéről annak nyomán, hogy augusztus 10-én a csendőrség – azt követően, hogy a tüntetők közé vegyült huligánok megtámadták a csendőröket – úgy szorította ki a kormányellenes tüntetőket a kormánypalota előtti térről, hogy mindenkit válogatás nélkül végigvert.

Hirdetés