Házhoz ment a pofonért Dăncilă Brüsszelben

Manfred Weber, az EPP frakciójának vezetője keményen beszólt a bukaresti kormánynak.
Hirdetés

Házhoz ment a pofonért Viorica Dăncilă román miniszterelnök, aki azért utazott Brüsszelbe, hogy meggyőzze az európai parlamenti frakciók vezetőit: nem indokolt elmarasztaló állásfoglalást elfogadni a jogállamiság romániai helyzete miatt.

Dăncilă tárgyalt az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel is, aki a megbeszélést követően dörgedelmes hangú Twitter-üzenetben oltotta le Romániát.

„Az országban  nyomás nehezedik a korrupció elleni harcra és a független igazságszolgáltatásra. Láttam, hogy nyáron Bukarestben a karhatalmi erők embereket vertek, ez őszintén elfogadhatatlan. A korrupció elleni küzdelem nem luxus, hanem abszolút szükségszerűség annak érdekében, hogy a polgárok és a gazdaság védelmet élvezzenek az állami visszaélésekkel szemben. Ezt kérjük a román kormánytól a folyamatok megváltoztatása érdekében. Mi az európai polgárokat képviseljük itt, és sohasem alkuszunk meg a jogállamiságot illetően”

– mondta Weber, odaszúrva még egyet az EPP-vel ellentétes politikai táborba tartozó szocialista-liberális pártcsaládokba tartozó kormánynak.

 

Hirdetés

 

Viorica Dăncilă a kormány teveürülék szárazságú közleménye szerint a jogállamiság romániai helyzetéről szóló októberi EP-vita kapcsán közölte, a kormány hajlandó tárgyalni az uniós intézmények képviselőivel, és közölte: továbbra is elkötelezett a demokratikus alapelvek és értékek mellett.

A román miniszterelnök azért turnézik Brüsszelben, mert a Zöldek EP-frakciójának javaslatára az uniós parlament októberben megvitatja a jogállamiság romániai helyzetét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés szétverése miatt, és várhatóan egy elmarasztaló állásfoglalásról is szavaz majd.

Hirdetés