Saját eszközeikkel győzné le a cigit csempészőket a határrendészet

Drónokkal vadászik rájuk. És vajon ki pénzeli a hadműveletet?
Hirdetés

Európai uniós szinten Romániában ölti a legnagyobb méreteket a csempészet, de kelet-európai szinten is előkelő helyen állunk. És amit a leginkább megéri csempészni, az természetesen a dohányáru, mely nálunk akár hatszor annyiba kerülhet, mint a nem tagállam szomszédos országokban.

Miután a román határrendészet gyakorlatilag évek óta sikertelenül hadakozik a cigarettacsempészek ellen, kénytelen volt harcmodort váltani: saját eszközeikkel, azaz drónok bevetésével győzné le az Ukrajnából illegális módon füstölnivalót behozókat.

A román-ukrán határon cigit csempészők hónapok óta használják a drónokat arra, hogy átjuttassák a szállítmányokat a Tisza innenső oldalára. Ezekből néhányat sikerült „kilőnie” a határrendészetnek, de jó pár elérhette célját. Most ugyanezzel a harci technikával vágnak vissza a román hatóságok, a drónos hadműveletet pedig nem más finanszírozza, mint az egyik legnagyobb dohánygyártó, a British American Tobacco.

Mivel Romániának mintegy kétezer kilométeres határszakasza van nem uniós országokkal, az elmúlt időszakban a cigarettacsempészet elképesztő méreteket öltött. Bár Szerbiából és Moldova Köztárságból is érkezik hazánkba zárjegy nélküli dohány, kétségtelenül Ukrajnánál a legsúlyosabb, már-már ellenőrizhetetlen a helyzet, ahol a nehéz gazdasági körülmények és a háború is elősegíti a csempészetet.

Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője szerint az Ukrajnában 2,5-3 lejért vásárolt csomag cigarettát a hazai csempészek 5-6 lejért adják tovább, de harmadkézből is csupán a hazai árának felébe, 7-8 lejbe kerül a füstölnivaló, mutat rá elemzésében az Adevărul.

Így nem csoda, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a cigicsempészet: szakértők szerint hazánk csak tavaly 2,8 milliárd lejt, azaz 640 millió eurót veszített miatta. A hazai cigaretta 16 százaléka csempészáru, állítják, és uniós szinten a románok szívják el a legtöbb csempészett dohányt évente, az összuniós átlag tíz százalékát. Ezt számszerűsítették is: tavaly mintegy 4,3 milliárd csempészett cigarettát szívtak el.

Hirdetés

Fotó: a határrendészet Facebook-oldala

Az uniós csatlakozás óta eltelt évtized alatt a csempészett áru mennyisége évente 5-10 százalékkal nő, mondja Florin Coman. A csempészeknek meg kiapadhatatlan az arzenáljuk: kamionokkal, futárszolgálatok autóival, de akár szekerekkel is érkezik az országba csempészcigi, és olyan példa is akadt, hogy búvárok úszták át a Tiszát a szállítmánnyal. A legagyafúrtabb az összes közül a drónos megoldás, amely ellen tehetetlennek bizonyultak a hatóságok. Eddig.

A határrendészet most bevetett drónjait a British American Tobacco adja, az egyik legnagyobb cigarettagyártó vállalat külön kampányt is épített erre „Stop a csempészetnek” néven. Adrian Frăţilă, a cég képviselője nem titkolta, hogy önös érdekből segítenek a hatóságoknak. De azt is hozzátette, hogy a csempészet visszaszorítása révén nő az állam bevétele is, állítása szerint az elmúlt egy évben 8 milliárd lejjel több pénzt fizettek be nyereségük után az államkasszába.

Hirdetés