Kép: Szabó Tünde
Felszálló ágon
papmeli
2018. szeptember 24. hétfő, 17:25
Miközben a kincses városban csökken a repülőjáratok száma, a Bánságban szárnyal a légi közlekedés.

Már nem csak Marosvásárhelyre irigykedhetnek a kincses város lakói, hanem Temesvárra is. Előbbire a budapesti, utóbbira a bukaresti járatok miatt. Ugyanis miközben a kolozsvári reptérről mind a magyar, mind a román fővárosba csökkentették a járatok számát, a Bánságban növelik ezeket.

Októbertől két légitársaság is indít újabb járatokat a Temesvár–Bukarest útvonalon: a Ryanair heti négy oda-vissza járatot, míg a Tarom két újabb járatot működtet majd a két város között az október 28-ától érvényes téli menetrend szerint. Így heti 44 repülőjárat köti majd össze a két várost, ami romániai szinten nagyon sok.

A temesvári Traian Vuia nemzetközi repülőtér közölte: a Ryanair az eddigi 12-ről heti 16-ra növeli bukaresti járatai számát, hétfőn és pénteken napi három, míg kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton napi két repülőgép közlekedik menetrendszerűen a két úticél között. A Tarom hétfőn és szerdán indít újabb járatot, elérve így a heti 28-at.

Daniel Idolu, a reptér igazgatója szerint a fejlesztéseket az indokolja, hogy a temesvári utasok negyedének Bukarest az úticélja, ez a legkeresettebb desztináció. Az idei kicsivel több mint egymillió utasból közel 260 ezer a román fővárosba utazott, mondta. Ezt az olaszországi Bergamo, München és London követi a toplistán.

Ezzel szemben Kolozsvárról csökkent a bukaresti járatok száma, a Wizz Air légitársaság ugyanis október 26-ától szünetelteti a bukaresti járatát, így a téli időszakban a kincses város és a főváros között csak a Tarom és a Blue Air repülői közlekednek. A Wizz Air azzal indokolta a módosítást, hogy optimizálni szeretné romániai járatait. A magyar fapados cég nemrég budapesti járatát is megszüntette, szeptember 20-ától visszaköltöztette Marosvásárhelyre.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28255
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.