Ezúttal Csíkszentkirályon támadt emberre a medve

És súlyos sérüléseket okozott.
Hirdetés

Három napja Felcsíkon, tegnap Alcsíkon támadt egy mezőn dolgozó férfira egy bocsával együtt bóklászó medve – tudatja a Székelyhon. A pénteki támadás Csíkszentkirály határában, a falutól mintegy 800 méterre történt, áldozata egy 53 éves férfi, akit jelenleg a csíkszeredai megyei kórházban ápolnak.

A lap szerint a nagyvad mély sebeket ejtett a férfi mindkét két karján, mellkasán, és lehetséges, hogy a tüdejét is érintette a sérülés. Karmolások látszanak az áldozat arcán, hasán és csípőjén

Az illetékes vadásztársaság már péntek este kérvényezte a medve kilövését, a környezetvédelmi minisztérium re, hétfőn már ki is adhatja a veszélyes egyed kiemelésére vonatkozó engedélyt. Erről Adi Coritoru, a védett övezetek országos ügynökségének igazgatója is biztosította az érintetteket, miután egyeztetett a környezetvédelmi miniszterrel.

Korábban a minisztérium a veszélyes bocsos medvéknek csak az áttelepítését hagyta jóvá, ezt azonban az érintett vadásztársulatok a szükséges felszerelés és szaktudás, illetve befogadó fél hiányára hivatkozva nem hajtották végre. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke arra figyelmeztet, hogy ilyenformán továbbra is megoldatlan a bocsos medvék elszállítása, mert szinte lehetetlen egy időben több állatot befogni.

Az év eleje óta tizenegy személy került kórházba Hargita megyében medvetámadások következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá az országban, amikor a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Az áldozat munkatársa volt tanúja a pénteki esetnek:

Hirdetés

Az RMDSZ olyan törvényjavaslattal készül a jelenlegi parlamenti ülésszakban, amely kártérítést biztosítana a medvék megtámadta személyeknek is, nemcsak azoknak a gazdáknak, akik vadkárokat szenvedtek.

 

Hirdetés