Elakadt a román állam miatt a szimbolikus magyar-román megbékélés Aradon

A két nemzet közötti kéznyújtást jelképező megbékélési park bővítése a bukaresti kormány nemtörődömsége miatt meghiúsult.
Hirdetés

A bukaresti oktatási minisztérium miatt meghiúsult az aradi önkormányzat azon terve, hogy bővítse a magyar-román megbékélés parkját, ahol az 1848-49-es szabadságharc vértanú tábornokainak emlékére felállított szabadságszobor is található.

A város még 2016-ban felújította a park jelenlegi területét, amelyen a magyar emlékmű mellett a román felet egy, az 1848-as román forradalmároknak emléket állító diadalív képviseli, emellett bővítette is volna a parkot a közeli, 1896-ban épült víztorony irányába.

Ennek részeként egy 1650 négyzetméteres telket csapott volna hozzá a park területéhez – a gond csak az volt, hogy a telek nincs a város tulajdonában.

Azt ugyanis még az 1990-es évek közepén 99 évre koncesszióba adták a megyei tanfelügyelőségnek, hogy az szállodát építsen rajta. A szálló építésének finanszírozását az oktatási tárca vállalta, amelyre át is íratták a telek tulajdonjogát.

Mivel az önkormányzatnak a park bővítéséhez szüksége lett volna a telekre, megkeresték a minisztériumot, amely hajlandónak is mutatkozott visszaadni a telket.

Csakhogy az oktatási tárca ígérete ígéret maradt: azóta sem dolgozták ki a kormányhatározatot, amely semmissé nyilvánította volna azt a 2006-os kormányrendeletet, amely állami köztulajdonba vette a területet.

Hirdetés

Az aradi önkormányzat a minisztérium totojázása miatt végül nemrég felbontotta a telek parkosítására vonatkozó, 2014-ben megkötött szerződést.

Így aztán a helyzet most az, hogy az illető telket a kutya sem használja – na jó, legfeljebb a környékbeli kóbor kutyák –, szemét és gaz borítja. De legalább a felépíteni szándékozott szálloda sem készült el, miután már 8 millió lejt ráköltöttek, elfogyott a pénz, így a belső burkolásra már nem jutott forrás.

Mint ismeretes, a magyar-román megbékélési parkot még 2005-ben hozták létre, amolyan kompromisszumos megoldásként, hogy lecsendesítsék a szabadságszobor visszaállítása miatt hőbörgő román sovinisztákat.

A parkot – amely a magyar turisták kedvelt célpontja – 2014-ben műemlékké nyilvánították.

 

Hirdetés