Újabb ukrán-magyar botrány egy titokban lefilmezett állampolgársági eskütétel miatt

Az ukrán titkosszolgálat állhat az ügy mögött. Az ukrán külügyminiszter nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását.
Hirdetés

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva Pavlo Klimkin Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá”.

„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van. 

Kiemelte, őszintén szeretne segíteni „a magyar származású ukrán állampolgároknak”. Jelezte: tudja, mit kell tenni ennek érdekében. 

„Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni” – hangsúlyozta.

Pavlo Klimkin korábban újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles. 

 

 

Hirdetés

„Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak” – mondta a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy „meglehetősen feszített lesz találkozójának napirendje” magyar kollégájával.

A magyar állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson készült állítólagos videofelvételről Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője az Unian ukrán hírügynökség érdeklődésére elmondta: „mi mindig nyíltan beszéltünk ezekről a fenyegető folyamatokról, de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért”.     

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel. Hozzáfűzte: „teljesen nyilvánvaló, hogy azt vagy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette”. 

Ukrajna nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, elsősorban az országban élő nagyszámú orosz miatt, de ennek, illetve az egyre erősödő ukrán sovinizmusnak a kárpátaljai magyarok is áldozatai.

Legutóbb éppen Ukrajna „európai szellemiségű”, „nyugat-orientált” elnöke, Petro Porosenko dolgozott ki egy törvénytervezetet, amely megszüntetné azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak.

 

Hirdetés