Az egyetemi korrupció aradi számai: több mint 120 vádlott, 24 vádalku és 8 vádemelés

Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Hirdetés

Lezárta a nyomozást a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék mellett működő Főügyészség az Aradon vesztegetés útján orvosi diplomákat szerző külföldi egyetemisták ügyében. Összesen 24 gyanúsított ismerte el bűnösségét az eljárás során, szerdán újabb nyolc egyetemi hallgató ellen emeltek vádat.

A nyomozásban a két aradi egyetem érintett, az első házkutatásokat még 2017-ben megejtették. A vád szerint az egyetemi hallgatók bűnszövetkezetet alkottak a sikeres vizsgatételek érdekében. A 24 beismerő vallomás után nyolc vádemelés történt: a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem orvosi karán tanuló harmadéves egyetemi hallgatók személyesen vagy közvetítőn keresztül

200 és 400 euró közötti összegeket fizettek ki az átmenő jegy megszerzéséért morfopatológiából.

A tanár, Păiuşan Lucian és a közvetítő, Taha Abed El Kader is beismerő vallomást tett, őket két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyben tavaly több mint 100 házkutatást tartottak az ügyészek és rendőrök a két egyetem több tanáránál és diákjánál, akiknél 350 ezer eurót és számítógépes rendszereket foglaltak le. A nyomozás során kiderült, hogy az onlájn zajló vizsgák közben – bizonyos pénzösszegek fejében – a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, illetve az is bevett szokás volt, hogy – szintén az informatikusok segítségével – az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnszervezetnek egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt, a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában

olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal.

Hirdetés

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott előadásokat hallgattak és, sikerrel vették a vizsgákat.

2017 novemberében összesen 120 oktatót, hallgatót és egyetemi alkalmazottat hallgattak ki a korrupciós botrányban. Szintén novemberben 64 ezer 200 eurót, 31 ezer dollárt, 5000 fontot, 4500 svájci frankot, 500 gramm aranyat, 110 gramm igazgyöngyöt, 200 gramm rubint, és két gyémántgyűrűt foglaltak le.

Hirdetés