Sztrájkhangulat: még öt napot várnak a magyar tanítók a románoktatásos rendelet eltörlésére

Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Hirdetés

Az oktatók által aláírt petíciót Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselője iktatta a miniszter irodájában. Valentin Popa nem tartózkodott a hivatalban, így vele nem találkozhattak – írja az MTI.

A petícióban a magyar tanítók azt kérik, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a rendelet kisebbségi oktatásra vonatkozó vitatott cikkét. A magyar tanítók a tiltakozás semmiféle olyan módjától nem riadnak vissza, amelyre a törvény lehetőséget ad, így egy esetleges sztrájktól sem, amennyiben öt napon belül a kormány nem tesz eleget kérésüknek.

A tanítók és a szülők kifogásolják, hogy a román szaktanárok – akinek többsége nem ismeri a diákok anyanyelvét – nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel arról, hogy egy nem román anyanyelvű kisiskolásnak hogyan kell oktatni az állam hivatalos nyelvét. A magyar és a német tannyelvű iskolák japán sztrájkkal tiltakozotak a tanévnyitón. 

Mint ismeretes, az oktatási miniszter tíz nappal a tanévkezdés előtt elrendelte, hogy a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárok oktassák a román nyelvet a kisebbségi elemi iskolákban. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a múlt szerdán egyeztetett Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, aki Kelemen szerint megígérte, a kormány ezen a héten vagy legkésőbb a jövő héten hatályon kívül helyezi a rendelet vitatott cikkét.

A románoktatásos rendeletet elhibázottnak tartja egyébként a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsészettudományi Kara magyar tagozatának vezetősége is.  

Hirdetés