Mismásolás a roamingdíjak körül – így vernék át az előfizetőket a romániai mobilszolgáltatók

Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Hirdetés

Megtalálták a kiskaput a romániai mobilszolgáltatók, hogyan ne származzon túl nagy káruk abból, hogy tavaly júniusban megszüntették a roamingdíjakat az Európai Unióban. Elviekben a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára, de a cégek fittyet hánynak az alkalmazására. Pontosabban olyan havidíjas előfizetéseket vezettek be, melyekből alapból hiányzik a roaming, és ha az ügyfél külföldre utazik, felár kifizetésével kapcsolhatja be. Az előre fizetős kártyák (PrePay) esetében szintén

pluszköltségekkel jár a roaming bekapcsolása, és az összeg az ügyfél opciói szerint változhat.

A szolgáltatók azzal védekeznek, hogy ajánlataikkal minden igényt kielégítenek, azokét is, akik időnként használják a roamingot, és azokét is, akik nem terveznek külföldre utazni.

A képviselőház távközlési szakbizottsága felkérte az Országos Távközlési Hatóságot (ANCOM), hogy vizsgálja ki, sérül-e az európai direktíva alkalmazása Romániában. Cătălin Drulă (Mentsétek meg Romániát Szövetség, USR) bizottsági elnök szerint a változásokat hallgatólagosan vezették be, a díjszabások különválasztásával a roamingért felszámított többletdíjat mismásolják el, mely összeg tulajdonképpen nagyobb, mint a roamingdíjak eltörlése előtt volt. Drulă a „roam like at home” elnevezésű, a belföldi díjszabás szerinti barangolásról szóló rendelet buktatóira is figyelmeztet. Szerinte elfogadhatatlan, hogy többletdíjat számítanak fel, ha az előfizető meghaladja az előfizetésébe foglalt adatforgalmat. Ebben a szolgáltatásban is

a mobilszolgáltatók arra törekedtek, hogy kijátsszák az uniós szabályozásokat, vélekedik.

A fogyasztóvédelemhez számos bejelentés érkezett már a roamingdíjakkal kapcsolatosan, derül ki az Adevărul cikkéből. A lapnak nyilatkozó Sorin Mierlea, az InfoCons elnöke szerint a román hatóságok szemet hunynak a mobilszolgáltatók módszerei felett. Az ANCOM is tisztában van a visszaélésekkel, de mindössze annyit tett, hogy felhívta a megkárosított ügyfelek figyelmét, hogy bármikor könnyedén áttérhetnek a roamingot is tartalmazó csomagról, a másik, pluszköltségektől mentes csomagra. Az ANCOM ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a roamingért továbbra is fizetni kell Romániában.

Hirdetés