Fotók: Mészáros Tímea
a kő marad
Szerző: Mészáros Tímea
2018. szeptember 16. vasárnap, 16:45
A kastély újonnan kialakított kőtárát régészeti leletekkel egészítették ki, így például a Bánffyak által használt lábasok, éjjeli edények, kályhacsempe-töredékek, illatszeres üvegcsék egyaránt megtekinthetőek. Mutatjuk.

Újragondolta és új megvilágításba helyezte a bonchidai Bánffy-kastély múltjához kapcsolódó kőemlékeket a Transylvania Trust Alapítvány. Barokk szobrok, díszurnák, reneszánsz kerettöredékek és a régészeti ásatások során talált leletek leltek új otthonra a kastély bejárata mellett, a Kapuépületben kialakított lapidáriumban, melyet egy alkotóműhely keretében a Transylvania Trust Alapítvány és az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársai, építészmérnökök, művészettörténészek valamint képzőművészek közösen terveztek meg. Az alkotóműhelyt egyébként a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

Az őszi naplemente fényei a Bánffy-kastély Kapuépületén, melyben a kőtár is megtalálható.
 

A Bánffy-kastély romantikus homlokzata előtt Marcu Felix-Florint, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatóját (középen) kaptuk lencsevégre, aki a kőtár megnyitóján is felszólalt.


Az erdélyi Versailles-ként emlegetett kastélykomplexum viharos története folytán az egykoron gazdagon díszített falak és homlokzatok elemeinek többsége darabjaira hullott, a romok alól kibányászott értékes szobor- és épületmaradványokból állt össze a lapidárium gyűjteménye. Mindegyik kiállított darab sajátos történettel bír, melyet a látogató is megismerhet a leírásokból, hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla alapítványi elnök a lapidárium szombat délutáni avatóján. A projekt egyik tanulsága, hogy minőségi ugrást jelenthet, ha a történészek vagy régészek mellé más szakemberek csatlakoznak, hiszen ezátal nemcsak szakmailag kiválóvá, de emberközelivé is tehető egy kiállítás. Másrészt pedig bebizonyosodott, hogy egy értékes kiállítás létrehozása a kastély teljes felújításának hiányában is megugorható.
 

Weisz Attila művészettörténész, Hegedüs Csilla alapítványi elnök és Arnold Knall, az Atelier MASS építészmérnöke.


A projektben szerepet vállaló szakemberek a megnyitón. 

Az üresen maradt polcok is jelzik, hogy a lapidárium bővítését folytatni fogják, várhatóan az Erdélyi Történeti Múzeum is a kastély rendelkezésére bocsátja néhány fennmaradt szobormaradványát. Mint ismeretes, a kommunizmus idején számos bonchidai szobrot Kolozsvárra szállítottak, ezeket ma a Francia Kulturális Intézet udvarán és a Történeti Múzeumban őrzik.

A barokk szoborgaléria a kastély legértékesebb fennmaradt emléke. A szobrokat a 18. század közepén Johannes Nachtigall faragta az antik költő, Ovidius Átváltozások című művéből is inspirálódva.


A díszurnák – a Láng és a Dáma – egy kolozsvári régiségboltból kerültek elő, ahonnan a rendőrség segítségével sikerült visszaszerezni, tudtuk meg Weisz Attila tárlatvezetésén.
 

17–18. századi kályhacsempe-töredékek, melyeket a régészeti ásatások során találták.

Ez a csempetöredék is egy kályhából származik.
 

A Bánffy-család által használt éjjeli edény mindenre kiterjedő igényességről tanúskodik.
 

Barokk stílusjegyeket mutat a főépület bejárata feletti erkélyt tartó oszlop kompozit fejezete is, mely az 1780-as években készült Johann Eberhard Blaumann építész vezetésével.

A késő reneszánsz stílusában gazdagon díszített kerettöredékek a kastély legimpozánsabb darabjai.


Az újonnan kialakított lapidáriumot szombat délután mutatták be a közönségnek, mely napon eleve nagy volt a nyüzsgés a klasszikuszenei Bánffy Music Day programjainak köszönhetően.   

A kastély naponta 10 és 20 óra között látogatható, érdemes időt szánni az alapos feltérképezésére, nem csak az Electric Castle fesztivál idején...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28159
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.