egy város, két farok
gycsaba
2018. szeptember 16. vasárnap, 12:57
Nem kampányolni jöttek, de a világuralom a végső céljuk, segítséget ajánlottak és természetesen viccesek voltak.

Egy farok nélküli cica, körülbelül 35-40 helyi szimpatizáns, kíváncsiskodó és bármennyiért megvásárolható kézműves sör fogadta szombaton délután Kolozsváron a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) vezetőit az A-casă (Otthon) nevű civil mozgalom Dézsma (Someşului) utcai közösségi terében. Az Erdélyben is egyre népszerűbb viccpárt első komoly erdélyi bemutatkozása a kezdeti (de sörrel oldott) feszengéstől eltekintve meglehetősen MÁSra sikeredett.

Akik állnak: Sebő Ferenc (balról), a párt esztétikai bizottságának az elnöke, Kovács Gergely társelnök, mellette Döme Zsuzsanna másik társelnök, az elnök társa

Akik állnak: Sebő Ferenc (balról), a párt esztétikai bizottságának az elnöke, Kovács Gergely társelnök, mellette Döme Zsuzsanna másik társelnök, az elnök társa

Egyrészt a helyszín miatt – nem gyakran jár az ember olyan politikai eseményen, amelynek egy kertes ház szobája és konyhája ad otthont –, másrészt azért, mert nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy egy párt képviselői azért akarjanak találkozni velünk (először), hogy megkérdezzék, mit tehetnek értünk. Miután a résztvevők – vagy ahogyan a kétfarkúak nevezik, passzivista-jelöltek – valahogy bezsúfolódtak a „gyűlésszobába”, elkezdődött a kötelező vetítéssel egybekötött bemutatkozás, melynek mindjárt az elején kiderült, a párt a világhatalom átvételének fontos stációjaként tartják meg a legelső külhoni találkozót.

Jövendőbeli passzivisták (?), érdeklődők, szimpatizánsok az MKKP első kolozsvári bemutatkozásán

A 2006-ban alapított és 2014 óta hivatalosan bejegyzett Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely mindjárt bejelentette, ha nem tudnánk, az alakulat simán megnyerte az idei választásokat Magyarországon, és hogy senkit ne tévesszen meg az a hivatalos duma, miszerint 1,75 százalékot értek el, el kell tekinteni a számbéli vesszőtől. Az elsöprő győzelem után számos olyan közéleti és kulturális műhelyt hoztak létre, ami első sorban a közhasznúságra törekszik. Mint mondta, a humoros politikai közösségként elkönyvelt kétfarkúak azért komolykodnak is, hiszen elsősorban a közvetlen cselekvésben hisznek – „próbálunk valamit tenni, nem csak pofázni” – és egy olyan társadalmi szemlélet népszerűsítését vállalták fel, amelyben a felelős állampolgári magatartás kiadós nevetéssel társul.

Ingyen elvihető MKKP-lehúzósok. Tele lesz velük a város? 

„Azt szoktuk mondani, hogy három fő típusa van a megoldandó problémáknak. Az első nyilván az, amit mi magunk is meg tudunk oldani, padokat újítunk fel vagy festünk újra, buszmegállót készítünk, vagy befödjük a már meglévőt, fát, virágokat ültetünk. Másrészt vannak olyan ügyek, amit mi nem tudunk megoldani, de megpróbáljuk felhívni rájuk a figyelmet annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat végül elvégezze azt, ami amúgy is az ő feladata lenne. Végül a helyzet annyira kínossá válik, hogy nekiállnak és dolgozni kezdenek. Aztán vannak a reménytelen ügyek, ugye, amivel nem sokat lehet kezdeni, ezekkel a nagy pártok foglalkoznak általában” – magyarázta Kovács Gergely. Pozitív példaként említette, hogy Zuglóban például elkezdték felújítani a köztéren kidobott szemetet, az önkormányzat pedig épp a „közbenjárásuknak” köszönhetően végül elszállította a hulladékot. Szentendrén a főút mellé fákat is ültettek a hiányzó fák pótlására, ezeket azonban később a városi önkormányzat kivágta, majd helyükre ugyanolyan fákat ültetett, „csak azért, hogy megmutassák, hogy ők csinálták”. A kétfarkúak létrehoztak egy városfelújítós honlapot is Rendkívüli Ügyek Minisztériuma néven, ahol országosan lehet bejelenteni különféle problémákat. „Ez az igazi árnyékkormányzás: az emberek hozzánk fordulnak a problémáikkal, mi pedig próbáljuk ezeket megoldani” – jegyezte meg Döme Zsuzsanna Suzi, a kutyapárt másik társelnöke.

Fontos tartalmak, rémhírek a Kolozsváron is bemutatott, Központi Újság című kutyapártos kiadványban. 

Mint mondták, a kolozsvári látogatás célja tehát az volt, hogy ismertessék ezeket a pozitív cselekvési példákat, átadják a már meglévő tapasztalatot és segítsenek az ötletelésben azoknak, akik helyi szinten hasonló akciókat terveznek. „Van már egy kátyúzó gépünk is, van egy passzivistánk, akinek az a hobbija, hogy szeret kátyúzni, szóval ha láttok kátyút valahol a környéken, szóljatok” – ajánlotta fel Kovács Gergely. Végezetül arra kérte a résztvevőket, hogy tájékoztassák az MKKP-t a helyi problémákról, hogy segíteni tudjanak. „Mi nem tudhatjuk magunktól, hogy mik a ti gondjaitok. De azt például már észrevettük idefele jövet, ha mondjuk bánffyhunyadiak lennénk, akkor ott biztosan elkezdenénk házakat vakolni”.  

Elnöki selfie Kolozsváron: Döme Zsuzsanna és Kovács Gergely falkavezérek. (Fotó: Kovács Gergely/Facebook)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28157
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.