MTI Fotó: Biró István
Nyelvtörő
papmeli
2018. szeptember 14. péntek, 12:35
Az összes eddigi reform romba dőlhet az elhibázott döntés miatt, állítják a BBTE bölcsészei.

Időzítésében és megoldásaiban egyaránt elhibázott az a sürgősségi kormányrendelet, mely előírja, hogy ezentúl a kisebbségi tanítók helyett román szaktanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban – állítja egyöntetűen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsészettudományi Kara magyar tagozatának vezetősége.

Állásfoglalásukban kijelentik, hogy a döntés nyomán a román nyelv oktatása terén tett eddigi előrelépések dőlhetnek romba. „A román nyelv nem anyanyelvként való oktatásának elfogadása rendkívül komoly szemléleti és oktatásszervezési fordulatot hozott a romániai oktatásba” – hívják fel a figyelmet. Ennek folyományaként az utóbbi években új tanterv, új tankönyvek és újszerű hozzáállás honosodott meg a románoktatásban a kisebbségi osztályokban.

„A minisztérium döntése ennek a sok évi erőfeszítésnek az eredményeit és folytatását veszélyezteti” – állapítja meg a Bölcsészkar vezetősége.

Kifogásként említik, hogy a minisztériumi döntést:

– nem előzte meg szakmai előkészítés, és nincs összhangban a kisebbségi oktatásban alkalmazott, a román nyelv speciális oktatását biztosító eszközökkel,

– diszkriminatív, hiszen a kisebbségi oktatás tanítóit kevésbé képzetteknek és rátermetteknek véli, és szabályosan megszerzett jogokat von el,

– olyan szakembereket bíz meg a román nyelv oktatásával, akiknek nincs képezettségük sem a román mint környezeti nyelv, sem pedig az elemis diákok oktatására.

„Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő” – áll az állásfoglalásban, mely az érintett kisebbségi iskolák, pedagógusok, szülők, szakemberek összefogását is sürgeti.

„A romániai kisebbségek szeretnék, ha igazán hatékony, szakszerű román nyelvoktatásban lehetne részük” – hangsúlyozzák, és ezt szerintük a politikusokkal és román közvéleménnyel is meg kell értetni.

Ehhez viszont – teszik hozzá – nem anyanyelvként, hanem környezeti nyelvként, sajátos módszerekkel kell tanulniuk az állam nyelvét megfelelő szakemberek segítségével.

A sürgősségi kormányrendelet miatt japánsztrájk és online petíció is indult, ezek nyomán a szaktárca kihátrálni látszik az általa gerjesztett fejetlenségből. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán közölte: megállapodott Liviu Dragneával, hogy érvényteleníteni fogják az ominózus cikkelyt. Arról, hogy az erdélyi magyar szülőknek mi a tapasztalata a román nyelv oktatásáról, ITT írtunk.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28139
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.