MTI Fotó: Biró István
Nyelvtörő
papmeli
2018. szeptember 14. péntek, 12:35
Az összes eddigi reform romba dőlhet az elhibázott döntés miatt, állítják a BBTE bölcsészei.

Időzítésében és megoldásaiban egyaránt elhibázott az a sürgősségi kormányrendelet, mely előírja, hogy ezentúl a kisebbségi tanítók helyett román szaktanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban – állítja egyöntetűen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsészettudományi Kara magyar tagozatának vezetősége.

Állásfoglalásukban kijelentik, hogy a döntés nyomán a román nyelv oktatása terén tett eddigi előrelépések dőlhetnek romba. „A román nyelv nem anyanyelvként való oktatásának elfogadása rendkívül komoly szemléleti és oktatásszervezési fordulatot hozott a romániai oktatásba” – hívják fel a figyelmet. Ennek folyományaként az utóbbi években új tanterv, új tankönyvek és újszerű hozzáállás honosodott meg a románoktatásban a kisebbségi osztályokban.

„A minisztérium döntése ennek a sok évi erőfeszítésnek az eredményeit és folytatását veszélyezteti” – állapítja meg a Bölcsészkar vezetősége.

Kifogásként említik, hogy a minisztériumi döntést:

– nem előzte meg szakmai előkészítés, és nincs összhangban a kisebbségi oktatásban alkalmazott, a román nyelv speciális oktatását biztosító eszközökkel,

– diszkriminatív, hiszen a kisebbségi oktatás tanítóit kevésbé képzetteknek és rátermetteknek véli, és szabályosan megszerzett jogokat von el,

– olyan szakembereket bíz meg a román nyelv oktatásával, akiknek nincs képezettségük sem a román mint környezeti nyelv, sem pedig az elemis diákok oktatására.

„Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő” – áll az állásfoglalásban, mely az érintett kisebbségi iskolák, pedagógusok, szülők, szakemberek összefogását is sürgeti.

„A romániai kisebbségek szeretnék, ha igazán hatékony, szakszerű román nyelvoktatásban lehetne részük” – hangsúlyozzák, és ezt szerintük a politikusokkal és román közvéleménnyel is meg kell értetni.

Ehhez viszont – teszik hozzá – nem anyanyelvként, hanem környezeti nyelvként, sajátos módszerekkel kell tanulniuk az állam nyelvét megfelelő szakemberek segítségével.

A sürgősségi kormányrendelet miatt japánsztrájk és online petíció is indult, ezek nyomán a szaktárca kihátrálni látszik az általa gerjesztett fejetlenségből. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán közölte: megállapodott Liviu Dragneával, hogy érvényteleníteni fogják az ominózus cikkelyt. Arról, hogy az erdélyi magyar szülőknek mi a tapasztalata a román nyelv oktatásáról, ITT írtunk.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28139
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.