Fotó forrása: www.dgaspchr.ro
Nincstelenség
Timi
2018. szeptember 14. péntek, 19:14
Nincs pénz az alkalmazottak fizetésére, az egyes intézmények bentlakóinak élelmezésére, és hamarosan a gyermekvédelmi központok működtetésére sem.

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC), sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs már pénze az intézménynek.

Elekes Zoltán igazgató közlése értelmében a források hiánya miatt jelen állás szerint nem tudják biztosítani a 790 alkalmazott októberi, novemberi és decemberi fizetését, a felnőttvédelemmel foglalkozó központok fűtésére és élelemmel való ellátására szánt alapok is elfogytak, a gyermekvédelmi központok működtetésének költségeit pedig legfeljebb egy hónapig tudják még fedezni. Amennyiben nem egészítik ki az intézmény költségvetését,

kénytelenek lesznek ismét adományokból gazdálkodni,

ahogyan az 2017 második felében is történt – figyelmeztetett Elekes.

A költségszintek aktualizálása jelentené a megoldást az évente ismétlődő problémára. Két éve kérik ezt az illetékes minisztériumtól, s bár ígéreteket kaptak, nincs politikai akarat a megvalósításra, mondta az igazgató.

Elekes Zoltán rámutatott, „cinikus helyzet” állt elő, hiszen a munkaügyi minisztérium a szociális felügyeleten keresztül az alkalmazottak számának növelését kéri az intézménytől – ellenkező esetben kilátásba helyezte a különféle akkreditációk visszavonását –, azonban nem biztosítja a pénzforrást ehhez. Hasonlóképpen a munkaügyi minisztérium nagylelkűen megítéli a különféle pótlékokat, vakációs jegyeket, az ezekhez szükséges pénzt viszont nem biztosítja. „Ha vakációs jegyeket is adtunk volna, már egy hónappal ezelőtt, pótlékokkal pedig már két hónappal ezelőtt kimerült volna a bérkeret” – magyarázta.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság

tavaly augusztusban is hasonló gondokkal küszködött,

egy ideig magánszemélyek, cégek adományaiból és a megyei tanács által kiutalt összegekből működtették a központokat. Akkor a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, végül a kormány novemberben tízmillió lejt utalt ki az intézménynek.   

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28148
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.