Titokzatos szolgák
béel
2018. szeptember 14. péntek, 08:27
Egy kicsit soknak tűnik.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 1990 óta összesen 565 megállapodást kötött különböző állami intézményekkel, ezek közül jelenleg 337 van érvényben – jelentette ki Claudiu Manda, a parlament SRI tevékenységét megfigyelő bizottságának elnöke azt követően, hogy csütörtökön maratoni, nyolcórás szeánsz keretében hallgatták meg a SRI igazgatóját, Eduard Hellviget.

A bizottság az összes megállapodás szövegét bekérte, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít az igazságügyi intézményekkel aláírt titkos paktumokra. Mint kiderült, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA), a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztállyal (DIICOT), a legfőbb ügyészséggel illetve más igazságügyi szervekkel összesen 18 megállapodást írt alá. Ezek közül kettő olyan van, amely titkos, és a terrorfenyegetés elleni fellépésre vonatkozik.

Mint ismeretes, a SRI és az igazságügyi intézmények közötti titkos paktumok ügye a kormány egyik vesszőparipája, mivel azt állítják: azok révén a hírszerzés összefonódott az ügyészségekkel, irányítása alá vonta őket, és egyfajta „párhuzamos államot” létrehozva koholt vádak alapján levadássza azokat a politikusokat és üzletembereket, akik nem engedelmeskednek neki.

Manda szerint egyébként Hellvig azt is elmondta, hogy az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetés előtt a SRI jelezte az illetékes intézményeknek, hogy a megmozdulás erőszakba torkollhat. Ezekről Carmen Dan belügyminiszter korábban azt mondta: általános jellegűek voltak, és nem utaltak arra, hogy rendészeti szempontból válságos helyzet alakulhat ki.

A bizottság arra is fényt akar deríteni, hogy a tüntetést a kormány megdöntését akaró külföldi erők finanszírozták, ahogy azt a nagyobbik kormánypárt, a PSD állítja. Manda szerint ugyanakkor a SRI nem rendelkezik ilyen információkkal.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28136
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.