Titokzatos szolgák
béel
2018. szeptember 14. péntek, 08:27
Egy kicsit soknak tűnik.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 1990 óta összesen 565 megállapodást kötött különböző állami intézményekkel, ezek közül jelenleg 337 van érvényben – jelentette ki Claudiu Manda, a parlament SRI tevékenységét megfigyelő bizottságának elnöke azt követően, hogy csütörtökön maratoni, nyolcórás szeánsz keretében hallgatták meg a SRI igazgatóját, Eduard Hellviget.

A bizottság az összes megállapodás szövegét bekérte, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít az igazságügyi intézményekkel aláírt titkos paktumokra. Mint kiderült, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA), a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztállyal (DIICOT), a legfőbb ügyészséggel illetve más igazságügyi szervekkel összesen 18 megállapodást írt alá. Ezek közül kettő olyan van, amely titkos, és a terrorfenyegetés elleni fellépésre vonatkozik.

Mint ismeretes, a SRI és az igazságügyi intézmények közötti titkos paktumok ügye a kormány egyik vesszőparipája, mivel azt állítják: azok révén a hírszerzés összefonódott az ügyészségekkel, irányítása alá vonta őket, és egyfajta „párhuzamos államot” létrehozva koholt vádak alapján levadássza azokat a politikusokat és üzletembereket, akik nem engedelmeskednek neki.

Manda szerint egyébként Hellvig azt is elmondta, hogy az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetés előtt a SRI jelezte az illetékes intézményeknek, hogy a megmozdulás erőszakba torkollhat. Ezekről Carmen Dan belügyminiszter korábban azt mondta: általános jellegűek voltak, és nem utaltak arra, hogy rendészeti szempontból válságos helyzet alakulhat ki.

A bizottság arra is fényt akar deríteni, hogy a tüntetést a kormány megdöntését akaró külföldi erők finanszírozták, ahogy azt a nagyobbik kormánypárt, a PSD állítja. Manda szerint ugyanakkor a SRI nem rendelkezik ilyen információkkal.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28136
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.