Fotó: Facebook | Székely Nemzeti Tanács
Tervező kerestetik
Szerző: Főtér.ro
2018. szeptember 13. csütörtök, 20:37
Nem találnak tervezőt az erdélyi polihisztor által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítására.

Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat –hívta fel a figyelmet Tamás Sándor megyei tanácselnök. A Kós Károly által tervezett, kiemelt értékű (A kategóriás) műemlékek kivitelezési terveinek az elkészítésére immár kétszer hirdettek közbeszerzést, de egyetlen jelentkező sem akadt.

Tamás Sándor szerint az ilyen típusú műemlékekhez nehéz tervezőt találni, ezért Gyulafehérvárról, a központi régió fejlesztési  ügynökségétől kértek segítséget. A román állam is késve hirdette meg az EU-s pályázatokat, de késlelteti a műveleteket a rendkívül bonyolult és bürokratikus közbeszerzési rendszer is. Bíznak abban, hogy nem csúsznak ki a munkával az Európai Unió 2020-ban záruló költségvetési ciklusából. A másfél éve kötött szerződés szerint a múzeum felújítási munkálatait 60 hónap alatt kell elvégezni – nyilatkozta Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt fordíthat a munkálatokra, melyből a 4,9 millió lej az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Az év végéig teljesen kiürítik a múzeum épületét. Utolsókként a kiállítótereket zárják be a látogatók előtt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28135
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.