Fotó: Facebook | Székely Nemzeti Tanács
Tervező kerestetik
Szerző: Főtér.ro
2018. szeptember 13. csütörtök, 20:37
Nem találnak tervezőt az erdélyi polihisztor által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítására.

Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat –hívta fel a figyelmet Tamás Sándor megyei tanácselnök. A Kós Károly által tervezett, kiemelt értékű (A kategóriás) műemlékek kivitelezési terveinek az elkészítésére immár kétszer hirdettek közbeszerzést, de egyetlen jelentkező sem akadt.

Tamás Sándor szerint az ilyen típusú műemlékekhez nehéz tervezőt találni, ezért Gyulafehérvárról, a központi régió fejlesztési  ügynökségétől kértek segítséget. A román állam is késve hirdette meg az EU-s pályázatokat, de késlelteti a műveleteket a rendkívül bonyolult és bürokratikus közbeszerzési rendszer is. Bíznak abban, hogy nem csúsznak ki a munkával az Európai Unió 2020-ban záruló költségvetési ciklusából. A másfél éve kötött szerződés szerint a múzeum felújítási munkálatait 60 hónap alatt kell elvégezni – nyilatkozta Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt fordíthat a munkálatokra, melyből a 4,9 millió lej az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Az év végéig teljesen kiürítik a múzeum épületét. Utolsókként a kiállítótereket zárják be a látogatók előtt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28135
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.