A strasbourgi konzulátus épülete (Fotó: Google Maps)
Nepotizmus felsőfokon
Timi
2018. szeptember 13. csütörtök, 17:19
A legfőbb ügyészség vizsgálja, hogy történt-e hivatali visszaélés a strasbourgi főkonzul kinevezésekor.

A versenyvizsgát sikeresen teljesítő pályázó helyett mostohafiát nevezte ki strasbourgi főkonzullá Teodor Meleşcanu külügyminiszter. A legfőbb ügyészségre érkezett feljelentés nyomán az ügyben in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indult. A legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint a büntetőeljárásban azt vizsgálják, hogy történt-e hivatali visszaélés Sorin-Adrian Pîrvulescu strasbourgi főkonzullá való kinevezésekor, illetve a tisztség elnyerésében szerepet játszott-e, hogy az illető Teodor Meleşcanu mostohafia.

A feljelentést július 25-én Vasile Popovici volt nagykövet tette, aki 2016 decemberében sikeresen versenyvizsgázott, mégsem nevezték ki főkonzullá. Vasile Popovici a Mediafaxnak elmondta: egyrészt egy közigazgatási eljárást indított, melyben kezdeményezte Sorin-Adrian Pîrvulescu kinevezésének visszavonását. A büntetőjogi vonatkozása az ügynek, hogy mostohafiát nevezte ki, a polgárjogi pedig az, hogy nem tartotta tiszteletben az általa vezetett minisztérium versenyvizsgájának eredményét – tette hozzá.

Popovici szerint az 1989 utáni Románia történetében példátlan visszaélés történt: miközben ő megfelelően felkészült a tisztségre, és erről a szigorú kritériumok szerint megszervezett versenyvizsgán is bizonyságot tett, Meleşcanu családtagját részesítette előnyben.

Vasile Popovici egyébként 17 éve dolgozik a diplomáciában, a temesvári Nyugati Egyetemen francia irodalmat tanít. Főkonzulként Marseilleben és Párizsban, nagykövetként Marokkóban és Portugáliában tevékenykedett.

A főkonzulok kinevezése minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek Teodor Meleşcanu. A külügyminiszter állítása szerint semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az ügyről. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28129
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.
Van, aki úgy gondolja, hogy a farok csóválja a román kutyát. Vagyis a lefgontosabb a Moldovai Köztársasággal való egyesülés, az autópályák, kórházak, iskolák várhatnak.
Persze, szó van az interjúban föderalizációról, egyesülésről, nackóróllerről, lopkovics politikai elitről, jövőtlenségről, amiről csak Románia kapcsán beszélni lehet.
A Flightradar24 repülőgép-figyelő alkalmazás rögzítette, amint egy gép körbesatírozta az eget Kolozsvár környékén.
Mi ott voltunk, hogy Önnek ne kelljen: gyakorlatilag nulla érdeklődés mellett a 4S Street és a No Sugar nyerte idén a Legszebb Erdélyi Magyar Dal két kategóriájának díját.
Itt az újabb kolozsvári megaberuházás. Önök kérték!
Centenáriumi reklámkiállítás keretében süllyedhet alá a (nem csak) kolozsvári közönség a százéves múlt időnként hátborzongató termékkínálatába. A magyar termékek persze kisebbségben vannak.
Nem baj, ha össze-vissza beszélünk. Nem baj, ha keverjük a szezont a fazonnal. Fő, hogy rúgjunk egyet a magyarokon. Kábé így lehet röviden jellemezni a patrióta román sajtót.
Hallottak önök Victor Negrescuról? Nem? Sebaj. Sőt, mindegy. Valami ex-miniszter. Még rendes tárcája se volt.
Dehogyis! Arról van szó, hogy a Szabók bástyája előtt álló szobor restaurálását végző vistai kőfaragó cégnek történetesen ez a neve. De azért az összhatás kellőképpen vicces.
Ha már Bukarestben járt, a magyar külügyminiszter adott egy villám(ló)interjút. Amivel valószínűleg ismét kiveri a biztosítékot az összes román patriótánál.
Újabb iskolaügy szítja a kedélyeket, ezúttal Nagyváradon.
A magyar–román kapcsolatok elég mélyen szárnyalnak, az őshonos európai kisebbségek helyzetéről szóló Kalmár-jelentés „atyja” mégis derűlátó.
Melyet inkább neveznénk balkáninak. De annak örültünk, hogy a tengeri herkentyűket a Fekete-tengerből, és nem a legközelebbi szupermarketből hozták.