A strasbourgi konzulátus épülete (Fotó: Google Maps)
Nepotizmus felsőfokon
Timi
2018. szeptember 13. csütörtök, 17:19
A legfőbb ügyészség vizsgálja, hogy történt-e hivatali visszaélés a strasbourgi főkonzul kinevezésekor.

A versenyvizsgát sikeresen teljesítő pályázó helyett mostohafiát nevezte ki strasbourgi főkonzullá Teodor Meleşcanu külügyminiszter. A legfőbb ügyészségre érkezett feljelentés nyomán az ügyben in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indult. A legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint a büntetőeljárásban azt vizsgálják, hogy történt-e hivatali visszaélés Sorin-Adrian Pîrvulescu strasbourgi főkonzullá való kinevezésekor, illetve a tisztség elnyerésében szerepet játszott-e, hogy az illető Teodor Meleşcanu mostohafia.

A feljelentést július 25-én Vasile Popovici volt nagykövet tette, aki 2016 decemberében sikeresen versenyvizsgázott, mégsem nevezték ki főkonzullá. Vasile Popovici a Mediafaxnak elmondta: egyrészt egy közigazgatási eljárást indított, melyben kezdeményezte Sorin-Adrian Pîrvulescu kinevezésének visszavonását. A büntetőjogi vonatkozása az ügynek, hogy mostohafiát nevezte ki, a polgárjogi pedig az, hogy nem tartotta tiszteletben az általa vezetett minisztérium versenyvizsgájának eredményét – tette hozzá.

Popovici szerint az 1989 utáni Románia történetében példátlan visszaélés történt: miközben ő megfelelően felkészült a tisztségre, és erről a szigorú kritériumok szerint megszervezett versenyvizsgán is bizonyságot tett, Meleşcanu családtagját részesítette előnyben.

Vasile Popovici egyébként 17 éve dolgozik a diplomáciában, a temesvári Nyugati Egyetemen francia irodalmat tanít. Főkonzulként Marseilleben és Párizsban, nagykövetként Marokkóban és Portugáliában tevékenykedett.

A főkonzulok kinevezése minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek Teodor Meleşcanu. A külügyminiszter állítása szerint semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az ügyről. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28129
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.