Ezt is megértük: nem számít uszításnak a „Szopassuk meg a bozgort!”

Na kérem, ezt a döntést hozta az ügyészség a júniusban megjelent nagyváradi falragasz kapcsán.
Hirdetés

A történet ott kezdődik, hogy június elején egy „kedves” üzenet tűnt fel a nagyváradi igazságügyi palota falán egy öntapadós falragasz formájában: a piros-sárga-kék alapú lapon az a szöveg állt, hogy „Románok vagyunk, és megvédjük földünket, népünket és történelmünket”. Alatta egy piros-fehér-zöld folt fehér sávjában a Magyarország felirat szerepelt, amit piros vonallal áthúztak, a lap aljára pedig rányomtatták, hogy „Să-ţi dăm la muie bozgore!”, ami nagyjából annyit jelent, hogy szopassuk meg a bozgort.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete feljelentést tett az ügyben, melyben azt kérte, azonosítsák az elkövetőt, és közösség elleni uszítás és diszkrimináció bűntette miatt vonják felelősségre.

Most kell megfogózni: az ügyészség hivatalos átiratában arról értesítette az RMDSZ-szervezetet, a falragasz tartalma nem utal arra, hogy az elkövető gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítana valamely csoport ellen. Az ügyészség elismerte, hogy a falragasznak gyalázkodó jellege van, és ez is sérti a társadalmi együttélés szabályait, de megítélése szerint ez a kihágás, nem pedig a bűncselekmény kategóriájába tartozik, és nem helytálló az esetnek a gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításként történő besorolása.

A felirat egyébként egy közkedvelt szurkolói rigmusból származik, ami rendszeresen felhangzik a futball-stadionok lelátóin. Következmények nélkül. 

Hirdetés