Képünk illusztráció.
Szentségtörés
Jean St'Ay
2018. szeptember 12. szerda, 10:14
És persze, hogy a ez is a nagy egyesülés centenáriumi évében történik.

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben egy különleges emlékzászló tekinthető meg az Erdélyi Történeti Múzeumban, Kolozsváron. A zászlót az Erdélyi Kárpát Egyesület készíttette, két évvel azután, hogy Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia (közismert becenevén Sisi), Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja 1898-ban merénylet áldozata lett, éppen szeptember 10-én.

Nos, ez mind szép és jó, az emlékezéskultúrát ápolni kell, és ha már van egy ilyen történelmi jelentőségű műtárgy, miért ne lehetne azt kiállítani egy évforduló alkalmából. A kolozsvári Făclia lap újságírója azonban nem így látja. A hazafias szerző értetlenül áll a kiállított tárgy, továbbá a tárgy kiállításának ötlete előtt. Hogy lehet egy ilyen tárgyat kiállítani, pont a nagy egyesülés centenáriumának évében? Pont Kolozsváron? Kinek a fejében fogant meg az a mélységesen antiromán gondolat, hogy egy történelmi műtárgyat kiállítson egy történeti múzeumban? És a nagy román egyesülés történelmi műtárgyait miért nem állítja ki a tisztelt múzeum? És vajon mi jöhet még az év végéig, a magyar elnyomás milyen szimbólumait fogják még kiállítani?

Megjegyzendő (semmi új a Nap alatt, ugye), hogy idén a román hazafiak már kiakadtak egyszer, amikor a Szent Korona másolatát, pár száz magyar koronázási érmét és egyéb műtárgyakat állítottak ki az Erdélyi Történeti Múzeumban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28104
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.