Újabb múzeumi botrány Kolozsváron: Sisi zászlója sérti a román nemzeti érzületet

És persze, hogy a ez is a nagy egyesülés centenáriumi évében történik.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben egy különleges emlékzászló tekinthető meg az Erdélyi Történeti Múzeumban, Kolozsváron. A zászlót az Erdélyi Kárpát Egyesület készíttette, két évvel azután, hogy Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia (közismert becenevén Sisi), Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja 1898-ban merénylet áldozata lett, éppen szeptember 10-én.

Nos, ez mind szép és jó, az emlékezéskultúrát ápolni kell, és ha már van egy ilyen történelmi jelentőségű műtárgy, miért ne lehetne azt kiállítani egy évforduló alkalmából. A kolozsvári Făclia lap újságírója azonban nem így látja. A hazafias szerző értetlenül áll a kiállított tárgy, továbbá a tárgy kiállításának ötlete előtt. Hogy lehet egy ilyen tárgyat kiállítani, pont a nagy egyesülés centenáriumának évében? Pont Kolozsváron? Kinek a fejében fogant meg az a mélységesen antiromán gondolat, hogy egy történelmi műtárgyat kiállítson egy történeti múzeumban? És a nagy román egyesülés történelmi műtárgyait miért nem állítja ki a tisztelt múzeum? És vajon mi jöhet még az év végéig, a magyar elnyomás milyen szimbólumait fogják még kiállítani?

Megjegyzendő (semmi új a Nap alatt, ugye), hogy idén a román hazafiak már kiakadtak egyszer, amikor a Szent Korona másolatát, pár száz magyar koronázási érmét és egyéb műtárgyakat állítottak ki az Erdélyi Történeti Múzeumban.

Hirdetés