Képünk illusztráció.
Szentségtörés
Jean St'Ay
2018. szeptember 12. szerda, 10:14
És persze, hogy a ez is a nagy egyesülés centenáriumi évében történik.

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben egy különleges emlékzászló tekinthető meg az Erdélyi Történeti Múzeumban, Kolozsváron. A zászlót az Erdélyi Kárpát Egyesület készíttette, két évvel azután, hogy Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia (közismert becenevén Sisi), Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja 1898-ban merénylet áldozata lett, éppen szeptember 10-én.

Nos, ez mind szép és jó, az emlékezéskultúrát ápolni kell, és ha már van egy ilyen történelmi jelentőségű műtárgy, miért ne lehetne azt kiállítani egy évforduló alkalmából. A kolozsvári Făclia lap újságírója azonban nem így látja. A hazafias szerző értetlenül áll a kiállított tárgy, továbbá a tárgy kiállításának ötlete előtt. Hogy lehet egy ilyen tárgyat kiállítani, pont a nagy egyesülés centenáriumának évében? Pont Kolozsváron? Kinek a fejében fogant meg az a mélységesen antiromán gondolat, hogy egy történelmi műtárgyat kiállítson egy történeti múzeumban? És a nagy román egyesülés történelmi műtárgyait miért nem állítja ki a tisztelt múzeum? És vajon mi jöhet még az év végéig, a magyar elnyomás milyen szimbólumait fogják még kiállítani?

Megjegyzendő (semmi új a Nap alatt, ugye), hogy idén a román hazafiak már kiakadtak egyszer, amikor a Szent Korona másolatát, pár száz magyar koronázási érmét és egyéb műtárgyakat állítottak ki az Erdélyi Történeti Múzeumban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28104
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.