Összeházasodott férfiből és nőből áll a család a szenátus és az RMDSZ szerint is

A szenátorok ma megszavazták, a nép várhatóan október 7-én mondhat véleményt a családmodell alkotmányos meghatározásáról.
Hirdetés

Már csak egy érvényes népszavazás szükséges ahhoz, hogy Románia alkotmányába bekerüljön: a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrehozott házasságán alapul. Kedden ugyanis a szenátus is megszavazta a Koalíció a családért nevű ernyőszervezet polgári kezdeményezésén alapuló törvényjavaslatot a család meghatározásáról: 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten tartózkodtak.

Az RMDSZ közleményben tudatta: a szövetség szenátorai saját belátásuk szerint szavaztak, és egyetértettek azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék. Cseke Attila az RMDSZ frakcióvezetője ugyanakkor rámutatott: bizonyos szempontból a jelenlegi alkotmányos rendelkezésnél jobb tartalommal bír a most beterjesztett tervezet, de vannak hiányosságai is, megemlítve, hogy törvénytervezet a házasság és a család fogalmát továbbra is összemosva tárgyalja, továbbá kirekeszti az egyedülálló szülők és gyermekeik alkotta családokat, illetve az össze nem házasodott élettársakat és gyermekeiket a család fogalmából.

A törvényjavaslat 2016-ban került a parlament elé. A Koalíció a családért nevű szervezet a szükséges félmillió helyett több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze, többek között a történelmi egyházak támogatásával.

A szenátus döntő házként szavazott az indítványról. Az alkotmánymódosító népszavazást október 7-én tartják, Liviu Dragnea PSD-elnök korábbi bejelentése alapján.

Hirdetés