Illusztráció | Biró István felvétele
Színház az egész
szabot
2018. szeptember 10. hétfő, 18:19
Világháborús centenárium az Interferenciákon, a fesztivál előtt pedig Tompa-rendezés és közösségi színház újítja a kolozsvári magyar színház műsorát.
Javaslatként kezeli az új évad tervét, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház – indította évadismertető sajtótájékoztatóját Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója. 
 
Az anyagi bizonytalanság ellenére a színház igyekszik bepótolni az elmúlt évadból elmaradt terveket, így az első bemutató is az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár lesz szeptember 28-án a nagyteremben, Tompa Gábor rendezésében.
 

Októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat:

  • az Adrian Sitaru által rendezett Illegitim előadás Szatmárnémetiben a Tranzit Fesztiválon, majd Bukarestben, a Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel;
  • az Angyalok Amerikában című kétestés előadás pedig az Országos Színházi Fesztiválra kapott meghívást.
 

Közösségi színházi módszerekkel, 

fiatalokkal készített fókuszcsoportos interjúkra alapozva készül a színház második bemutatója, melyre november elején kerül sor. A Sipos Krisztina által vezetett projekt munkacíme Under Construction, központi témája a felnőtté válás. 
 

Interferenciák 16 meghívott előadással

November 22-30. közt hatodik alkalommal szervezi meg a színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén kilenc naposra tervezett találkozóra 16 megívott előadás érkezik Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig, olyan rendezők alkotásai, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso vagy Klim Kozinsky. 
 
A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a Háborúk.
 

A Fiatal rendezők

pályázat nyertes produkcióját, Leta Popescu In(vizibil) című stúdióelőadását az évad második felében mutatják majd be, utána pedig a pályázat másik két nyertes projektje, a Ioana Păun által javasolt Zsoldos, valamint az Andrei Măjeri rendezésében készülő Las Meninhas is bemutatásra kerül.
 
Márciusban mutatja be a társulat Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen klasszikusát, a Nórát. Az évad végén mutatják be Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében, illetve elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is. Az előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel volt igazgatója rendezi a Drezdai Állami Színházzal koprodukcióban. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28078
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.