Vegzálják az USR aláírásgyűjtőit a PSD-s polgármesterek

Argeș megyében ütlegelésbe torkollt az aláírási ívek benyújtása, Bihar megyében „csak” meglökdösték az USR embereit.
Hirdetés

Nem volt elegendő összegyűjteni az aláírásokat az alkotmány olyan értelmű módosításáért, amely megtiltaná a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztségeket töltsenek be, a szignók elismertetése sem könnyű. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármesterei ugyanis mindenféle módon megpróbálják akadályozni ebben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) aktivistáit.

Bár a törvény szerint az elöljáróknak kötelességük átvenni az aláírásgyűjtési íveket és a lakosság-nyilvántartó hivatal adatai alapján ellenőrizni azok hitelességét, sok helyen elutasítják ezt. Sőt, a PSD emberei még a szóbeli és testi fenyítéstől sem riadnak vissza.

Az USR kedden olyan kisvideót tett közzé, melyben az Argeş megyei Dârmăneşti község polgármestere Emilian Ciolan ütlegeli az íveket iktatni kívánó aktivistákat és kirakja őket a polgármesteri hivatalból. Ezek jelentették az esetet a rendőrségnek és bűnvádi eljárást kezdeményeztek az elöljáró ellen. Állításuk szerint a polgármester akkor lett agresszív, amikor filmezni kezdték, ahogyan kitessékeli őket az intézményből: egyiküket többször megpofozta, míg a másik aktivistának a fejét ütötte meg. Nem jártak sokkal jobban a megye másik községében, Aninoasán sem, ahol szintén akaratukon kívül kellett távozniuk a községházáról.


 

A Bihar megyei Pusztahollódon (Holod) sem voltak szívesen látott vendégek az aláírásgyűjtők, itt egyenesen rendőrautóval várták őket. A község elöljárója megtagadta a listák átvételét és szitkozódások közepette kilökdöste az épületből a Civil Nagyvárad Egyesület kampányban részt vevő embereit. A sajtónak ellenben tagadta ezt, azt állítva, hogy szépen beszélt az aktivistákkal, akiket állítása szerint azért küldött el, mivel nem tudja mit kezdjen a listáikkal, az „nem az ő dolga”.
 

Hirdetés