Nesze neked, állandó tanügyi reform: hemzseg a hibáktól az új történelem és földrajz tankönyv

Inkák vagy aztékok? Holt- vagy Vörös-tenger? Az oktatási minisztériumnak egyre megy.
Hirdetés

Tudhattak valamit a kiadók, amikor azt állították: az új, központosított tankönyvkiadási rendszernek a diákok isszák majd meg a levét. Aloghogy kikerültek a nyomdából az új kiadványok, máris hatalmas a felháborodás, hiszen a 6. osztályosok történelem és földrajz tankönyve egyaránt hemzseg a tárgyi és helyesírási hibáktól. Sajnos mindkét könyvből kinyomtak már másfél millió példányt.

A történelem tankönyv szerzői egy adott ponton összekeverik az inkákat az aztékokkal, de még a nagy reneszánsz művész, Michelangelo nevét sem sikerült helyesen leírniuk, Buonarroti helyett ez helytelenül, Buonarottiként jelenik meg. Ráadásul a könyvészeti hivatkozások sem megfelelők, az idézetek nem pontosak, állítják a történelemtanárok, ami egy olyan kevésbé egzakt tudománynál, mint a történelem, nagy hiányosságnak számít.

A földrajz tankönyvben még nagyobb butaságokkal traktálják a hatodikosokat,

például összekeverik a két Duna-menti várost, Turnu Măgurelét és Drobeta-Turnu Severint (Szörényvár). De meglepő módon a Holt-tenger is helyet cserél a Vörös-tengerrel, és az elmúlt években függetlenné vált Dél-Szudán fel sincs tüntetve a térképen. Az európai országok helyzetét illetően sem állt a helyzet magaslatán a szerző, vagy csak nem akart elfogult lenni: Londont és Párizst egyaránt a harmadik legjelentősebb európai városnak titulálta.

Itt megcsodálható a történelem tankönyv, itt pedig a földrajz.

A sajtóban megjelent cikkek hatására a országos Didaktikai és Pedagógiai Kiadó bejelentette: javítja a hibákat, igaz, csak a tankönyvek digitális változatában, ugyanis már mindkét kiadványból megjelent a nyomtatott változat, nem kevesebb, mint 1,6 millió példányban. Sőt, abszurd módon közleményében még azt is megjegyzi, hogy míg az elmúlt években – amikor magánkiadók készítették el a tankönyveket, melyek közül versenytárgyaláson választották ki a legjobbat – nem volt javítási joga, most van, és élni is fog vele. Arra azonban már nem tér ki a közlemény, hogy kik a felelősök és mennyi pénzbe került a hibás kiadványok megjelentetése.

Hirdetés

Dorin Fiscutean, a földrajz tankönyv egyik szerzője a sajtóban megjelent cikkekre reagálva a Hotnews-nak elmondta: a kiadó okolható a hibákért, ezek ugyanis csak az illusztrációkban jelennek meg. Azt állította, hogy

a szakemberek által ajánlott térképek helyesek voltak, a szaktárca grafikusai módosították ezeket.

A jászvásári tanár szerint az országos tankönyvkiadó túlzottan sürgette a kiadvány elkészítését, és a végleges változatot már nem is adta oda a szerzőknek láttamozásra. Kifejtette, az eset már csak amiatt is szomorú, mivel ugyanez a szerzőcsoport készítette el tavaly az ötödikesek tankönyvét, az pedig hibátlan.

Az oktatási minisztérium többéves huzavona után idén saját hatáskörbe vonta az 1., 2. és 6. osztályosok tankönyveinek az elkészítését és megjelentetését. A központosítási törekvés bejelentésekor a szakma arra figyelmeztetett, hogy a versenyhelyzet megszüntetése a minőség rovására megy, szakmailag gyengébb kiadványok születnek, aminek a diákok látják majd a kárát.

Hirdetés