Képünk illusztráció
útvesztő
gycsaba
2018. augusztus 20. hétfő, 13:44
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.

Egész egyszerűen hátborzongatóak a romániai közlekedési balesetekről szóló rendőrségi statisztikák. A rendőrség által frissen közzétett felmérés szerint az elmúlt tíz évben több mint 100 ezer súlyos közúti baleset történt az országban, melyekben 22 ezer ember vesztette életét és legalább 88 ezren súlyosan megsérültek.

Romániában egyébként sokkal több halálos közúti baleset történik, mint az Európai Unió bármely más államában. A balesetek fő okát a megengedett sebesség túllépése és persze a veszedelmes előzések jelentik.

A legveszedelmesebb a DN1-es jelzésű országút Ploieşti és Brassó közötti szakasza, amelyen csak az idén 64 súlyos közúti baleset történt, hatan meghaltak és 28-an súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. Az elmúlt tíz évben egyébként ezen az útszakaszon történt a legtöbb tragédia: 987 ember vesztette életét.

A „halálutak” listáján a második helyet a DN7-es jelzésű országút foglalja el, a fővárost Piteşti-el összekötő, rendkívül forgalmas szakaszon 800 tragédia történt az elmúlt évtizedben. A Bukarest és Temesvár közötti, Alexandrián és Craiován is áthaladó DN6-os jelzésű nemzeti út is „dobogós” helyen végzett: ezen a 640 kilométeres szakaszon csak az idén 43 sofőr vagy utas vesztette életét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27846
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.