A román miniszterelnök asszony Brüsszelbe szaladt árulkodni

Viorica Dăncilă írt egy levelet, amelyben a csúnya tüntetőkre, meg a csúnya államelnökre panaszkodik.
Hirdetés

Ovidiu Vanghele oknyomozó újságíró csütörtök este közzétett egy levelet Facebook-oldalán. A levelet Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke írta, a címzettek pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke. A levél hitelességét pénteken reggel kormányzati források is megerősítették.

Dăncilă asszony a levélben arra panaszkodott, hogy az augusztus 10-i tüntetése nem volt más, mint erőszakos kísérlet a kormány megdöntésére. Ugyanakkor a miniszterelnök asszony Klaus Iohannist is bemószerolta, mondván, hogy az államelnök nem teljesítette alkotmányos kötelességét, vagyis nem lépett közbe mediátorként, sőt, a tüntetések folytatására buzdított.

Továbbá, Dăncilă sietett megjegyezni, hogy az augusztus 10-i tüntetések éppen a román kormány tevékenysége jórészt pozitív mérlegének kontextusában következtek be, és nem teljesen világos, hogy miért is szervezték őket, hiszen lám, a határokon túl élő román szervezetek, a demonstráció kezdeményezői is kihátráltak a szervezési munkából. Így aztán a tüntetésnek tulajdonképpen nem voltak szervezői, és hát ezért történhetett meg, hogy olyanok is részt vettek a megmozduláson, akik erőszakos cselekményekre uszítottak.

Végül, de nem utolsósorban, a miniszterelnök asszony a román csendőrség védelmére kelt, mondván, hogy a rendfenntartó erők az érvényes törvények szerint jártak el, ami az erőszakos cselekmények megfékezését illeti.

Irtó kíváncsiak vagyunk, mit mondanak a panaszlevélre Juncker és Timmermans urak.

Hirdetés

 

Hirdetés