Fotó: Facebook | Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Van baj elég
papmeli
2018. augusztus 16. csütörtök, 18:33
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.

Hiába nyerte el Temesvár a romániai jelöltek közül az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, a bánsági városban eddig semmilyen előkészület nem zajlik az európai szintű figyelmet kapó időszakra. Ennek prózai oka van: nem kapta meg az ehhez szükséges pénzt.

Erre a projekt európai felügyelői is felfigyeltek, akik júniusban a helyszínen tájékozódtak. A tapasztalataikat összegző, a napokban elküldött levelükben a késés lehetséges következményeire is figyelmeztették a pályázatot elkészítő és lebonyolító Temesvár 2021 Egyesületet.

A külföldi szakértők akadályként említik, hogy a projekt finanszírozói közül sem a művelődési minisztérium, sem a megyei, illetve helyi önkormányzat nem teljesítette vállalását. A szaktárca azt ígérte, hogy 12 millió eurót utal ki a projektre, a temesvári önkormányzat 20 millió, a Temes Megyei Tanács 5 millió euróval járult volna hozzá ennek sikeréhez.

A pénzhiány nem csak a tervezett infrastrukturális beruházásokat akadályozza, a szervezést is megnehezíti:

források hiányában az egyesület képtelen embereket alkalmazni a kulcspozíciókra, például a kommunikációs felelősi munkakörbe. Erre az európai zsűri is felfigyelt, hiányosságként említve, hogy az egyesület nem tájékoztatja eléggé a közvéleményt a projektről.

Miközben a szaktárca azzal indokolta a támogatás elmaradását, hogy csak a teljes program ismeretében hajlandó pénzt adni, az európai gyakorlat szerint a hasonló volumenű és jelentőségű projektek megvalósítását fokozatosan támogatják.

De a temesvári önkormányzat sem tette oda magát a projekt mellé,

a fő cél, az EU-s támogatással és helyi önrészből megvalósuló művészeti és technológiai központ terve még kezdeti szakaszban sincs, holott 2021-ben működnie kellene. Nincs előrelépés a többi kultúrközpont, a zsinagógába tervezett kultúrpalota vagy a régi mozik felújítása ügyében sem.

Korábban az egyesület több kulcsembere is felmondott arra hivatkozva, hogy nem szeretnék, ha nevük kapcsolatban állna a minőségileg kifogásolható projekttel. Áprilisban pedig 80 személyiség nyílt levélben adott hangot felháborodásának, hogy az illetékesek nem kezelik felelősen az ország legnagyobb kulturális projektjét.

Temesvárt 2016-ban választották ki nyertesnek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre pályázó több város, többek között Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Nagybánya közül. A megtiszteltetés eddig egyetlen hazai várost ért, Nagyszeben 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27814
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.