Fotó: Facebook | Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Van baj elég
papmeli
2018. augusztus 16. csütörtök, 18:33
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.

Hiába nyerte el Temesvár a romániai jelöltek közül az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, a bánsági városban eddig semmilyen előkészület nem zajlik az európai szintű figyelmet kapó időszakra. Ennek prózai oka van: nem kapta meg az ehhez szükséges pénzt.

Erre a projekt európai felügyelői is felfigyeltek, akik júniusban a helyszínen tájékozódtak. A tapasztalataikat összegző, a napokban elküldött levelükben a késés lehetséges következményeire is figyelmeztették a pályázatot elkészítő és lebonyolító Temesvár 2021 Egyesületet.

A külföldi szakértők akadályként említik, hogy a projekt finanszírozói közül sem a művelődési minisztérium, sem a megyei, illetve helyi önkormányzat nem teljesítette vállalását. A szaktárca azt ígérte, hogy 12 millió eurót utal ki a projektre, a temesvári önkormányzat 20 millió, a Temes Megyei Tanács 5 millió euróval járult volna hozzá ennek sikeréhez.

A pénzhiány nem csak a tervezett infrastrukturális beruházásokat akadályozza, a szervezést is megnehezíti:

források hiányában az egyesület képtelen embereket alkalmazni a kulcspozíciókra, például a kommunikációs felelősi munkakörbe. Erre az európai zsűri is felfigyelt, hiányosságként említve, hogy az egyesület nem tájékoztatja eléggé a közvéleményt a projektről.

Miközben a szaktárca azzal indokolta a támogatás elmaradását, hogy csak a teljes program ismeretében hajlandó pénzt adni, az európai gyakorlat szerint a hasonló volumenű és jelentőségű projektek megvalósítását fokozatosan támogatják.

De a temesvári önkormányzat sem tette oda magát a projekt mellé,

a fő cél, az EU-s támogatással és helyi önrészből megvalósuló művészeti és technológiai központ terve még kezdeti szakaszban sincs, holott 2021-ben működnie kellene. Nincs előrelépés a többi kultúrközpont, a zsinagógába tervezett kultúrpalota vagy a régi mozik felújítása ügyében sem.

Korábban az egyesület több kulcsembere is felmondott arra hivatkozva, hogy nem szeretnék, ha nevük kapcsolatban állna a minőségileg kifogásolható projekttel. Áprilisban pedig 80 személyiség nyílt levélben adott hangot felháborodásának, hogy az illetékesek nem kezelik felelősen az ország legnagyobb kulturális projektjét.

Temesvárt 2016-ban választották ki nyertesnek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre pályázó több város, többek között Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Nagybánya közül. A megtiszteltetés eddig egyetlen hazai várost ért, Nagyszeben 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27814
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.