Fotó: Szabó Tünde (Kolozsvári Magyar Napok, 2015)
több mint fesztivál
pazs
2018. augusztus 14. kedd, 15:42
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.

Igazi ünnepre készülnek a Kolozsvári Magyar Napok szervezői – mondta el Gergely Balázs, a KMN főszervezője a hétvégén startoló rendezvénysorozat indító sajtótájékoztatóján, amelyen Szabó Lilla programigazgatóval, Oláh Emese alpolgármesterrel és Sánta Levente produkciós igazgatóval együtt adtak ízelítőt a közelgő (mint elhangzott: több, mint) fesztiválról. 

Általában nem szoktunk túl sok szót vesztegetni a sajtótájékoztaték helyszínére, de ezúttal kivételt teszünk, már csak azért is, mert a nemrég felavatott Vallásszabadság Háza a IX. KMN rendezvényeinek egyik kiemelt színhelye lesz. Az unitárius egyház épülete, amelyet restaurált formájában idén júliusban avattak fel, impozáns térként szolgálhat a különböző kiállítások, előadások számára, amely egyszerre őrzi az egykori unitárius püspöki palota patináját és lehet/lesz korszerűen berendezett közösségi találkozóhely. (Cikkünket a Vallásszabadság Házáról itt olvashatják.)

Ünnepre készülve: Szabó Lilla, Gergely Balázs, Oláh Emese és Sánta Levente

Bizonyára nem csak az igazi nyárias időjárás teszi, hogy az átlagnál nagyobb optimizmussal futnak neki (erre a futásra még visszatérünk) a szervezők az idei KMN-nek: Gergely Balázs szerint végre nem azért megyünk a térre, hogy kiálljunk magunkért, hogy megvédelmezzük a jogainkat, hanem hogy „ünnepeljünk, mosolyogjunk, kacagjunk”. A magyar napok, a kincses város magyarságának nem hivatalos városünnepeként, visszatérhet eredendő funkciójához, a jó értelemben vett szórakoztatáshoz. „Fel kell nőnünk ahhoz, hogy Kolozsvár valóban Erdély fővárosa, az erdélyi magyarság szellemi, kulturális központja” – szögezte le Gergely.

A derűlátáshoz az is hozzájárul, hogy a főszervező elmondása szerint Oláh Emese alpolgármester jelenléte nem pusztán belső, „magyar ügy”: a Kincses Kolozsvár Egyesület és a kincses városháza együttműködése jobban alakult, mint a tavaly (talán ezt jelzi az is, hogy – ha lehet hinni a műsorfüzetnek, és miért ne lehetne – a zárógálán, közvetlenül a 100 Tagú Cigányzenekar előtt, tiszteletét teszi Emil Boc polgármester is, ellentétben a korábbi évvel).

Maradjunk a szívderítő tényeknél: Szabó Lilla elmondta, hogy idén a KMN rekordot dönt a programpontok mennyiségét illetően - aki nem hiszi, böngéssze nyugodtan a magyar napok honlapján olvasható műsorfüzetet. Nyolc nap alatt 630 rendezvényt látogathatnak meg az érdeklődők, a helyszínek nagyjából az eddig megszokottak maradnak: a magyar napok „szíve” továbbra is a Farkas utcai fesztiválutca, aztán ott a Fogoly utca, a romkert, a Bulgakov, az Insomnia, a magyar főkonzulátus, meg persze a Főtér – és néhány új helyszínt is beüzemelnek, úgymint az Urániát, a H33 Social Innovation Hubot, továbbá „visszatér” az Apáczai udvara, valamint a már említett Vallásszabadság Háza. A Szent Mihály templom a felújítás miatt a KMN idejének nagy része alatt zárva marad, azonban a szervezők kérésére két nap – augusztus 20-án és 21-én – látogathatóvá teszik.

A Sétatér viszont „elesett”: a visszajelzések között sok volt a negatív hangvételű (főként azért, mert távol esett a fesztivál „magjától”), ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén nem használják helyszínként a parkot, amit a magunk részéről sajnálunk, mert a kisgyerekes családok számára ez volt a leginkább belakható és élvezhető tér a fesztiválon.

A koncerteket három helyen tartják: a megszokott főtéri nagyszínpad és a Farkas utcai színpad mellett ezúttal a Bánffy-palota udvara is koncerthelyszínként szolgál majd, ami azt is jelenti, hogy a két esti nagyszínpados hangverseny után is folytatódik a buli, élő zenével, a Szépművészeti Múzeum „zárt szabadterén” – tudtuk meg Sánta Leventétől. A főtéri felhozatal ezúttal is gazdag (lásd keretes írásunkat), annyi szubjektivitást azonban hadd engedjünk meg magunknak, hogy két „kisszínpados” előadót emeljünk ki: augusztus 19-én, vasárnap este az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group, augusztus 23-án, csütörtökön pedig a nyolcvanas évek alternatív zenéjének klasszikusa, az Európa Kiadó lép a kolozsvári közönség elé, mindketten a Bánffy-udvarban. Mi ott leszünk.

Aki pedig sportolni szeretne, az – szavunkat ne feledjük – részt vehet a Donaton futóversenyen, amelynek alapötletét egy ismert kolozsvári legenda, Dónát középkori története szolgáltatta. Úgyhogy: run, Kolozsvár, run!

 
A főtéri nagyszínpad programja
Augusztus 21., kedd: Szent István-napi Néptánctalálkozó
Augusztus 22., szerda: Knock Out 25 éves jubileumi koncert, Lovasi '18 életműkoncert 
Augusztus 23., csütörtök: Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi
Augusztus 24., péntek: Keresztes Ildikó, Révész Sándor – Závodi János: Piramis-évek
Augusztus 25., szombat: Bagossy Brothers Company, Demjén Ferenc
Augusztus 26., vasárnap: zárógála, 100 Tagú Cigányzenekar
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27785
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.