Mindenki mindenkinek ellentmond a pénteki bukaresti csendőrroham ügyében

Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Hirdetés

Teljes káosz alakult ki kedden a román diaszpóra pénteki, bukaresti kormányellenes tüntetésén a résztvevők ellen vezényelt csendőrroham kapcsán: gyakorlatilag mindenki mindenkit cáfol az ügyben.

Az egész azzal kezdődött, hogy kedden a csendőrség korábbi közlésére hivatkozva Carmen Dan belügyminiszter azt állította: a nagy felháborodást keltő akció során, amelyben több mint négyszázan – köztük vétlen tüntetők és újságírók is – megsérültek, a katonai ügyészség egyik ügyésze is jelen volt a kormánypalota előtti téren, a csendőrség az ő ellenőrzése alatt koordinálta az akciót.

A miniszter éppen ezért azt mondta:

nincs mit felrónia önmagának, az ellene az akció kapcsán hivatali visszaélés miatt tett feljelentés csupán azon körök műve, akik meg akarnak szabadulni tőle, valamint a kormánytól.

Igen ám, de jóformán percekkel később megszólalt az ügyben indított nyomozást vezető Ionel Corbu katonai ügyész, aki cáfolta a minisztert. Elmondása szerint 11-án kérte a bukaresti csendőrség parancsnoksága az ügyészséget, hogy küldjenek ki egy ügyészt, azonban ezt elutasították, arra hivatkozva, hogy ezzel túllépnék a hatáskörüket és az etikai normákat is.

Corbu határozottan kijelentette: a katonai ügyészség részéről egyetlen ügyész sem volt jelen a parancsnokságon, és azt is elmondta, hogy a hatályos törvények nem is írják elő, hogy jelen kellet volna lennie.

Hirdetés

Na erre reagált kedden dél után nem sokkal a csendőrség, amely megismételte:

a helyszínen jelen volt egy katonai ügyész, sőt a nevét is megadta:

a rendfenntartók szerint Bogdan Pîrlog alezredesről van szó, aki hivatalból indított eljárást, és pénteken délután 5 órától szombat hajlani négyig jelen volt mind a mobil parancsnokságon, mind a csendőregységek mellett.

Van egy olyan érzésünk, hogy ez még nem az utolsó fejezet az egyre abszurdabb ügyben.
 

Hirdetés