díszpintyek
Szerző: Alexandra Călinescu
2018. augusztus 14. kedd, 12:28
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?

Egy demokráciában elég gyakori az eltérő politikai irányultságú elnök és kormány társbérlete. Romániában viszont úgy tűnik, hogy egy ilyen helyzet végzetszerűen jelentős feszültségeket gerjeszt. A Traian Băsescu és Victor Ponta kormánya közötti konfliktusokat 2012 után, legalábbis részben, a brüsszeli közbelépések simították el. 2014-es elnökválasztási győzelme után

Klaus Iohannis sem rejtette véka alá a szociáldemokrata kormánnyal szembeni ellenségességét.

Az elnök minden bizonnyal azt remélte, hogy a 2016-os választás másfajta parlamenti többséget hoz létre. Nem így történt, így aztán a társbérlet minden nappal egyre konfliktusosabb lett.

A kormányt valójában Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vezette és vezeti. A koalíciónak másfél év alatt sikerült három miniszterelnököt cserélni, a legutóbbinak, Viorica Dăncilának pedig – a hat hónapnyi mandátumát figyelembe véve – katasztrofális a teljesítménye. De Liviu Dragneának nem hatékony, hanem bábkormányfőre volt szüksége. Ráadásul Dragneának, büntetőügyi gondjai dacára, elnöki ambíciói vannak. Ez magyarázza az igazságszolgáltatás elleni állandó offenzívát, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) semlegesítésére irányuló próbálkozást, a törvények megnyomorítását is.

Iohannis elnök, aki egy ideig várakozó álláspontra helyezkedett, az utóbbi időben nem nagyon válogatta meg a szavait, heves támadást intézett a Dăncilă-kormány és általában véve a többségi koalíció ellen. Az elnököt mindenféle támadások érik, egyetlen alkalmat sem szalasztanak el a sértegetésére. Így aztán legutóbb, a pótköltségvetés alkalmával jelentős összeget vettek el az Elnöki Hivataltól, ami veszélybe sodorta egy fontos nemzetközi összejövetel megszervezését. Az utóbbi másfél évben szisztematikusan csökkentették a hatásköreit,

arra kényszerítve az elnököt, hogy végül csak tisztán díszszerepet töltsön be.

Tehát nem csoda, ha az elnök és a PSD–ALDE koalíció között jelenleg nyílt háború zajlik, a koalíció azzal fenyegette most Iohannist, hogy… hazaárulással fogja megvádolni!

Ilyen körülmények között nyilvánvalóan nem beszélhetünk társbérletről. Az állam fő intézményei jelenleg törékeny egyensúlyban vannak. Ebben a helyzetben hogyan tudja majd biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét? Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon kinek van mersze erre valamilyen választ megfogalmazni.

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27783
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.