Kép: HotNews.ro
Tüntető magatartás
béel
2018. augusztus 13. hétfő, 07:55
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.

A péntekihez hasonló erőszakos cselekmények nem történtek, rendőri intézkedésre azonban sor került vasárnap este Bukarestben, ahol ismét ezrek gyűltek össze a kormánypalota előtt a  Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását követelve. A demonstrálók emellett a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata párt- és házelnök eltávolítását szeretnék a hatalomból.

A vasárnap esti demonstráción nem lehetett már olyan erőszakos jeleneteket látni, mint a tüntetéssorozat első napján, pénteken, amikor a diaszpóra által kezdeményezett, mintegy 60-80 ezresre becsült kormányellenes megmozdulásnak – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – erőszakos tömegoszlatással vetett véget a csendőrség.

A csendőrség eközben folytatta a péntek esti rendbontások felelősei utáni hajtóvadászatot, és saját közlése szerint vasárnap este is sikerrel járt:

azonosított és kiemelt egy személyt a tömegből, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az augusztus 10-ei erőszakos cselekményekben.

A férfit ellenőrzésre bekísérték a rendőrségre – jelentette be a csendőrség.

A tüntetők egyébként nem maradtak egy helyben: egy csoportjuk elindult a parlament felé, azonban egy órával később már vissza is tértek a kormánypalotához. A vonulók miatt a környező utcákban leállt a forgalom.

A korrupcióellenes jelszavakkal másfél éve kezdődött ellenzéki tüntetéseket szervező Facebook-csoportok azt hangoztatják: addig fognak tüntetni, amíg el nem érik a Dăncilă-kormány lemondását, amely szerintük azáltal és méltatlanná vált egy európai uniós ország vezetésére, hogy karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgatatni bírálóit.

Vasárnap este az ország más nagyvárosaiban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések.

Közben a pénteki csendőri fellépés

19, magát vétlennek mondó áldozata bűnvádi feljelentést tett a katonai ügyészségen a sérüléseit okozó csendőrök ellen.

Ugyancsak vasárnap a bukaresti első kerületi bíróság elrendelte annak a két fiatalembernek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint részt vettek két földre került csendőr ütlegelésében.

A pénteki összetűzések nyomán kórházba szállított 70 ember közül vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27756
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.