Kép: HotNews.ro
Tüntető magatartás
béel
2018. augusztus 13. hétfő, 07:55
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.

A péntekihez hasonló erőszakos cselekmények nem történtek, rendőri intézkedésre azonban sor került vasárnap este Bukarestben, ahol ismét ezrek gyűltek össze a kormánypalota előtt a  Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását követelve. A demonstrálók emellett a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata párt- és házelnök eltávolítását szeretnék a hatalomból.

A vasárnap esti demonstráción nem lehetett már olyan erőszakos jeleneteket látni, mint a tüntetéssorozat első napján, pénteken, amikor a diaszpóra által kezdeményezett, mintegy 60-80 ezresre becsült kormányellenes megmozdulásnak – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – erőszakos tömegoszlatással vetett véget a csendőrség.

A csendőrség eközben folytatta a péntek esti rendbontások felelősei utáni hajtóvadászatot, és saját közlése szerint vasárnap este is sikerrel járt:

azonosított és kiemelt egy személyt a tömegből, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az augusztus 10-ei erőszakos cselekményekben.

A férfit ellenőrzésre bekísérték a rendőrségre – jelentette be a csendőrség.

A tüntetők egyébként nem maradtak egy helyben: egy csoportjuk elindult a parlament felé, azonban egy órával később már vissza is tértek a kormánypalotához. A vonulók miatt a környező utcákban leállt a forgalom.

A korrupcióellenes jelszavakkal másfél éve kezdődött ellenzéki tüntetéseket szervező Facebook-csoportok azt hangoztatják: addig fognak tüntetni, amíg el nem érik a Dăncilă-kormány lemondását, amely szerintük azáltal és méltatlanná vált egy európai uniós ország vezetésére, hogy karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgatatni bírálóit.

Vasárnap este az ország más nagyvárosaiban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések.

Közben a pénteki csendőri fellépés

19, magát vétlennek mondó áldozata bűnvádi feljelentést tett a katonai ügyészségen a sérüléseit okozó csendőrök ellen.

Ugyancsak vasárnap a bukaresti első kerületi bíróság elrendelte annak a két fiatalembernek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint részt vettek két földre került csendőr ütlegelésében.

A pénteki összetűzések nyomán kórházba szállított 70 ember közül vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27756
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.