Fotó: a zabolai Mikes-birtok Facebook-oldala
Úri mozi
papmeli
2018. augusztus 13. hétfő, 20:00
Egyre izgalmasabb helyeken forognak a TIFF-en bemutatott filmek.

A bonchidai Bánffy-kastély után, mely immár évek óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt helyszíne, újabb nemesi lakokba „költözik be” a filmes rendezvény. Idén először a zabolai Mikes-birtok is befogadja a TIFF-karavánt, de a gernyeszegi Teleki-kastély parkja is szabadtéri moziteremmé alakul. Utóbbi hétvégén, az Awake fesztivál idején várja a filmkedvelőket.

Zabolára az ezt megelőző napokban, augusztus 15-16-án érkezik a filmes karaván, a szabadtéri vetítéseket 21.30 órai kezdettel tartják a kastélyparkban, a belépő18 lej, tájékoztatnak a szervezők. A nem mindennapi helyszínen két filmet nézhetnek meg az érdeklődők: első este a román filmek kategóriájában a legjobbnak ítélt Egy lépéssel a szerafák mögött (Un pas în urma serafinilor) forog. Daniel Sandu első nagyjátékfilmje egy ortodox teológushallgató viszontagságait mutatja be.

Második este Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét láthatják a zabolai Mikes-birtokra látogatók, az igaz történeten alapuló produkció a karizmatikus erdélyi származású fiatalemberről szól, aki egymás után fosztja ki a magyarországi bankokat, postákat, utazási irodákat.

Zaboláról a TIFF-karaván egy újabb erdélyi nemesi birtokra, a gernyeszegi Teleki-kastélyba vonul, ahol a hétvégén zajlik az Awake fesztivál. Ennek keretében, a kastélyparkban kialakított szabadtéri moziban ajánlanak pihentető órákat a filmek szerelmeseinek.

Itt olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint az ország vadvilágát bemutató Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită) vagy a bukaresti manélézenészek világába betekintést engedő Soldații. Poveste din Ferentari. A filmes hétvége teljes programja ITT böngészhető.

A TIFF filmes karavánja idén először Nagyváradra is beköltözik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27774
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.