Fotó: a zabolai Mikes-birtok Facebook-oldala
Úri mozi
papmeli
2018. augusztus 13. hétfő, 20:00
Egyre izgalmasabb helyeken forognak a TIFF-en bemutatott filmek.

A bonchidai Bánffy-kastély után, mely immár évek óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt helyszíne, újabb nemesi lakokba „költözik be” a filmes rendezvény. Idén először a zabolai Mikes-birtok is befogadja a TIFF-karavánt, de a gernyeszegi Teleki-kastély parkja is szabadtéri moziteremmé alakul. Utóbbi hétvégén, az Awake fesztivál idején várja a filmkedvelőket.

Zabolára az ezt megelőző napokban, augusztus 15-16-án érkezik a filmes karaván, a szabadtéri vetítéseket 21.30 órai kezdettel tartják a kastélyparkban, a belépő18 lej, tájékoztatnak a szervezők. A nem mindennapi helyszínen két filmet nézhetnek meg az érdeklődők: első este a román filmek kategóriájában a legjobbnak ítélt Egy lépéssel a szerafák mögött (Un pas în urma serafinilor) forog. Daniel Sandu első nagyjátékfilmje egy ortodox teológushallgató viszontagságait mutatja be.

Második este Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét láthatják a zabolai Mikes-birtokra látogatók, az igaz történeten alapuló produkció a karizmatikus erdélyi származású fiatalemberről szól, aki egymás után fosztja ki a magyarországi bankokat, postákat, utazási irodákat.

Zaboláról a TIFF-karaván egy újabb erdélyi nemesi birtokra, a gernyeszegi Teleki-kastélyba vonul, ahol a hétvégén zajlik az Awake fesztivál. Ennek keretében, a kastélyparkban kialakított szabadtéri moziban ajánlanak pihentető órákat a filmek szerelmeseinek.

Itt olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint az ország vadvilágát bemutató Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită) vagy a bukaresti manélézenészek világába betekintést engedő Soldații. Poveste din Ferentari. A filmes hétvége teljes programja ITT böngészhető.

A TIFF filmes karavánja idén először Nagyváradra is beköltözik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27774
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.