Fotó forrása: Euronews.com
Entschuldigung!
Timi
2018. augusztus 13. hétfő, 21:58
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.

Három véletlenszerűen szembejövő hír a hírügynökségek ma délutáni hírfolyamából: osztrák képviselők vonják kétségbe azt, hogy Románia képes átvenni a soros EU-elnökséget 2019-ben, osztrák politikus kéri az ALDE kirúgását az európai liberálisok pártcsaládjából, és az Európai Bizottság elítéli a bukaresti csendőrség erőszakos fellépését az újságírókkal szemben.

A tiltakozási hullámot, különösen az osztrákok keményebb hangvételű nyilatkozatait az váltotta ki, hogy a péntek esti bukaresti tüntetésen a csendőrök megverték az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató, az ORF egyik operatőrét, a tudósítónak pedig épphogy sikerült kivédenie az egyik csendőr ütését. Az ORF méltán vár bocsánatkérést a román hatóságoktól, akik viszont azzal vannak elfoglalva, hogy a csendőrök példás helytállásáról nyilatkoznak. Az ORF igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió egyik tagállamában ilyen helyzet álljon elő.

Több osztrák politikus is elítélően nyilatkozott Romániáról az ügy kapcsán:

  • Sebastian Kurz kancellár Twitter-bejegyzésben közölte, elítéli a bukaresti tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést, és magyarázatot vár Romániától az osztrák újságírók bántalmazása miatt;
  • Othmar Karas (Osztrák Néppárt) szerint korai még eldönteni, hogy a román kormány képes lesz-e a soros EU-elnökség kihívásával szembenézni, de példa nélküli helyzet állhat elő, ha továbbra is erőszakot alkalmaznak a demonstrálókkal szemben;
  • Josef Weidenholzer (Osztrák Szociáldemokrata Párt) úgy vélekedett, hogy megvan az esély arra, hogy Románia a Magyarországon és Lengyelországban kitaposott politikai útra téved;
  • Wolfgang Zinggl (Zöldpárt) a román kormány leváltását követelte, mert szerinte csak egy újonnan megválasztott kormány képes az EU-elnökséggel kapcsolatos feladatok ellátására;
  • Harald Vilimsky (Osztrák Szabadságpárt) szerint nem lesz pozitív hatással az EU-elnökségre a román politikai helyzet, de külső beavatkozásra nincs szükség;
  • Michel Reimon (Zöldpárt) szerint a belpolitikai helyzet nem lesz hatással Románia EU-elnökségére, mivel az országnak kevés mozgástere lesz a 2019-es EP-választások miatt;
  • Beate Meinl-Reisinger, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) elnöke a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kirúgását indítványozta a liberálisok európai pártcsaládjából, mivel nem maradhat következmények nélkül az, ami történt.

Az Európai Bizottság szűkszavú nyilatkozatban ítélte a romániai hatóságok túlkapásait az újságírókkal szemben.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27775
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.