Tüntetés Kolozsváron | Illusztráció: Főtér.ro
protesztvíkend
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 21:23
Számbelileg kisebbek a tüntetések, de legalább annyira nagy a felháborodás, mint tegnap.
Szombat estére mintegy tízezer ember gyűlt össze a bukaresti Victoriei téren egy újabb kormányellenes tüntetésre. Ezúttal a felháborodás is az utcára vitte az embereket, amit a csendőrök tegnap esti, a békés tüntetőkkel is erőszakos fellépése váltott ki.
 
A demonstrálók között van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. Ludovic Orban keresztülment a tömegen, és a csendőrök által felállított védőkorlát előtt állt meg – írja az Agerpres hírügynökség. A tüntetésen részt vesz az USR vezetése is, ahogy tegnap.
 
A tüntetők között sok a kisgyermekes szülő. A demonstrálók román, amerikai, brit, kanadai, belgiumi és spanyol zászlókat lengetnek, ugyanakkor dobokkal, vuvuzelákkal vannak felszerelkezve. Kevesebb a skandálás, mint a pénteki tüntetésen, és nyugodt a hangulat. A Victoriei tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök vannak. 
 
 
Kolozsváron mintegy két-háromezren, Brassóban és Temesváron ezerötszázan, Nagyszebenben kétezerötszázan, Konstancán mintegy ezren tüntetnek szombat este a Digi24 hírtelevízió összesítése szerint.
 
Kolozsváron a tegnapihoz képest harmadára csökkent a tüntetők létszáma, és ezúttal nem hagyták el a belvárost, mint tegnap, amikor az egy kilométer hosszú tömeg bejárta a Mărăști negyedet.
 
Ma este a prefektúra előtt tüntetnek most már másfél órája megbénítva a közlekedést a város kelet-nyugati tengelyén. A tömeg csak a mentőautókat engedi át. A prefektúra épülete előtt felsorakozó csendőröknek azt skandálták, hogy ne védjék a tolvajokat, és külön felhívták a figyelmüket, hogy a törvénytelen és lelkiismeretük elleni parancsokat ne hajtsák végre.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27752
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?