Fotó: Cătălin Georgescu | A kép forrása a Decat o Revista Facebook-oldala
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 16:12
Az aránytalanul agresszív csendőri fellépés miatt.

Büntetőfeljelentést tesz a Román Csendőrség vezetője és Carmen Dan belügyminiszter ellen a Vedem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie szervezet a csendőrség tegnap esti erőszakos fellépése miatt. A feljelentés szándékát saját Facebook-oldalán közölte a jogállamért, jó kormányzásért és emberi jogok védelméért küzdő civil szervezet. 

 
A Vedem Just egyesület szerint a csendőrség fellépése aránytalan volt, és arra kéri a pénteki tüntetés résztvevőit, küldjenek bizonyítékként szolgáló képeket, videófelvételeket.
 
A csendőrséget Sebastian Cucoș vezeti, akit Carmen Dan tavaly augusztusban nevezett ki a rendfenntartó szervezet élére.
 
A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen. 
 
Egyes elemek azonban agresszív összecsapásokat provokáltak a csendőrökkel már a gyülekezés ideje alatt is, az egyre sűrűsödő provokációra (palackokat, aszfalt- és kődarabokat hajigáltak a csendőrökre) a karhatalom viszont nem azzal felelt, amivel korábban, hogy izolálja és eltávolítsa az egyre nagyobb tömegből az erőszakosan fellépőket, hanem késő este megkezdte a tér kiürítését karhatalmi erővel, és válogatatlanul szórta mindenkire a könnygázt, paprikasprayt, és vízágyút is bevetett.
 
A csendőri fellépést a katonai ügyészség, a csendőrök elleni támadásokat a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. A kormányfő a SRI jelentését is kérte az erőszakot előkészítő és kiprovokáló csoportokról.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27749
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?