Fotó: Cătălin Georgescu | A kép forrása a Decat o Revista Facebook-oldala
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 16:12
Az aránytalanul agresszív csendőri fellépés miatt.

Büntetőfeljelentést tesz a Román Csendőrség vezetője és Carmen Dan belügyminiszter ellen a Vedem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie szervezet a csendőrség tegnap esti erőszakos fellépése miatt. A feljelentés szándékát saját Facebook-oldalán közölte a jogállamért, jó kormányzásért és emberi jogok védelméért küzdő civil szervezet. 

 
A Vedem Just egyesület szerint a csendőrség fellépése aránytalan volt, és arra kéri a pénteki tüntetés résztvevőit, küldjenek bizonyítékként szolgáló képeket, videófelvételeket.
 
A csendőrséget Sebastian Cucoș vezeti, akit Carmen Dan tavaly augusztusban nevezett ki a rendfenntartó szervezet élére.
 
A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen. 
 
Egyes elemek azonban agresszív összecsapásokat provokáltak a csendőrökkel már a gyülekezés ideje alatt is, az egyre sűrűsödő provokációra (palackokat, aszfalt- és kődarabokat hajigáltak a csendőrökre) a karhatalom viszont nem azzal felelt, amivel korábban, hogy izolálja és eltávolítsa az egyre nagyobb tömegből az erőszakosan fellépőket, hanem késő este megkezdte a tér kiürítését karhatalmi erővel, és válogatatlanul szórta mindenkire a könnygázt, paprikasprayt, és vízágyút is bevetett.
 
A csendőri fellépést a katonai ügyészség, a csendőrök elleni támadásokat a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. A kormányfő a SRI jelentését is kérte az erőszakot előkészítő és kiprovokáló csoportokról.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27749
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.