Fotó: Cătălin Georgescu | A kép forrása a Decat o Revista Facebook-oldala
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 16:12
Az aránytalanul agresszív csendőri fellépés miatt.

Büntetőfeljelentést tesz a Román Csendőrség vezetője és Carmen Dan belügyminiszter ellen a Vedem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie szervezet a csendőrség tegnap esti erőszakos fellépése miatt. A feljelentés szándékát saját Facebook-oldalán közölte a jogállamért, jó kormányzásért és emberi jogok védelméért küzdő civil szervezet. 

 
A Vedem Just egyesület szerint a csendőrség fellépése aránytalan volt, és arra kéri a pénteki tüntetés résztvevőit, küldjenek bizonyítékként szolgáló képeket, videófelvételeket.
 
A csendőrséget Sebastian Cucoș vezeti, akit Carmen Dan tavaly augusztusban nevezett ki a rendfenntartó szervezet élére.
 
A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen. 
 
Egyes elemek azonban agresszív összecsapásokat provokáltak a csendőrökkel már a gyülekezés ideje alatt is, az egyre sűrűsödő provokációra (palackokat, aszfalt- és kődarabokat hajigáltak a csendőrökre) a karhatalom viszont nem azzal felelt, amivel korábban, hogy izolálja és eltávolítsa az egyre nagyobb tömegből az erőszakosan fellépőket, hanem késő este megkezdte a tér kiürítését karhatalmi erővel, és válogatatlanul szórta mindenkire a könnygázt, paprikasprayt, és vízágyút is bevetett.
 
A csendőri fellépést a katonai ügyészség, a csendőrök elleni támadásokat a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. A kormányfő a SRI jelentését is kérte az erőszakot előkészítő és kiprovokáló csoportokról.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27749
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.